Zondag pakt Beverse atletiekclub weer uit met veldloop: “Parcours wat spectaculairder maken”

Voorzitter van de Beverse atletiekclub Sammy Declerck: "Ik ben weer aan het opbouwen na rugproblemen." (foto FV)
Redactie KW

Op zondag 17 februari pakt de Vrije Atletiekclub Beveren-Leie voor de 45ste keer uit met een veldloop die ook nu weer goed zal zijn voor 500 tot 600 deelnemers. “De jongste jaren doen we hard ons best om onze veldloop attractiever te maken”, zegt voorzitter Sammy Declerck (47). “Zo bouwen we opnieuw een brug van anderhalve meter hoog en 15 tot 20 meter lang. Dat is ook leuk voor de toeschouwers.”

Moeten jullie het parcours wat spectaculairder maken om de belangstelling op peil te houden?

“Het helpt, daar ben ik van overtuigd. We zijn daar een jaar of vier geleden mee begonnen. Die brug is niet het enige. Een deel van het parcours is in spiraalvorm uitgebouwd. Dat maakt dat de lopers wat moeten draaien en keren maar de toeschouwer geniet daarvan. Hiervoor hebben we ons wat laten inspireren door de cyclocross. We spelen trouwens met het idee om de brug nog hoger te maken zodat het mogelijk is om er de deelnemers onderdoor te laten lopen.”

We verplichten niemand om wedstrijden te lopen

Sedert een jaar of vijf heet jullie wedstrijd de Memorial Etienne Demeyer. Was hij zo belangrijk voor de club?

“Ja, zonder hem bestond onze vereniging niet. Het idee om een club op te richten kwam van Etienne in de periode dat hij zijn toen nog jonge zoon Johan begeleidde als loper. Kort voordien was Etienne zelf ook beginnen lopen. Hij was toen al de 30 voorbij. Uiteindelijk heeft hij op latere leeftijd nog hele mooie resultaten behaald.”

Jullie doen het goed als club en telden eind vorig jaar opnieuw meer dan 200 leden. Zit hier een tevreden voorzitter?

“Zeker want er waren er eind december 203 en dat is een nieuw clubrecord. Het vorige dateert van 2001. Toen telden we er 201. Inmiddels zijn we nog maar februari en hebben al opnieuw 176 leden hun lidgeld betaald. Mensen komen er soms laat in het jaar opnieuw bij. Zeker in september is er opnieuw een piek van inschrijvingen. De vakanties zijn achter de rug en de mensen hebben zich voorgenomen meer te gaan sporten (lacht).”

Wat is jouw verklaring voor het blijvend succes?

“Ik denk dat ons werk met de jeugd daar veel mee te maken heeft. We tellen drie jeugdcategorieën tussen 4 en 14 jaar, wat veel is in vergelijking met sommige andere atletiekclubs. We proberen de jongeren dan ook echt goed te begeleiden met twee trainers per groep. Verder verplichten we ook niemand om wedstrijden te lopen. We zijn trouwens een club die in de eerste plaats recreatief werkt. Wie aan competitie wil doen, krijgt daartoe zeker ook de kans. Ook het familiale karakter van onze vereniging wil ik aanstippen. Het lidgeld betaalbaar houden, vind ik belangrijk. Het speelt er volgens mij allemaal in mee dat onze leden ook uit Harelbeke, Deerlijk, Ooigem, Wielsbeke en zelfs Anzegem komen.”

Ik neem aan dat jij als voorzitter ook een fanatiek loper bent?

“Dat klopt, maar door rugproblemen was ik meer dan drie jaar buiten strijd. Die rugklachten kwamen er doordat ik op dat ogenblik een fysiek zware job had. Uiteindelijk ben ik veranderd van werk, nu ben ik beroepshalve taxichauffeur. Ik heb nog amper last van rugpijn en ik ben weer aan het opbouwen als loper. Inmiddels train ik opnieuw tweemaal per week 5 tot 7 kilometer. Tegen het einde van dit jaar hoop ik opnieuw de 15 km te halen.”

Wat is voor jou het plezante aan lopen?

“Dat ik samen met anderen aan sport doe, is een belangrijk punt. Ik geniet ook van de natuur. Ik doe zoveel mogelijk mee aan wedstrijden in de natuur. Wedstrijden aan zee genieten mijn voorkeur. De nieuwjaarscorrida in Lombardsijde is een van mijn favorieten.”

Klopt het dat je niet alleen in de atletiek maar ook in andere organisaties de handen uit de mouwen steekt?

“Ja ik doe veel vrijwilligerswerk. Je krijgt er veel waardering voor en beleeft er ook veel voldoening aan. Zo help ik een handje mee in de dansschool in Beveren-Leie waar mijn dochter lid van is en ben ik afgevaardigde bij KWS Desselgem waarbij mijn zoon Jordan speelt. In de wijk waar ik woon, heb ik met enkele buren een feestcomité opgericht en heb ik er mee voor geijverd dat er een speelplein zou komen.” (Freddy Vermoere)

Zondag 17 februari 45ste veldloop Memorial Etienne Demeyer met start vanaf 14 uur aan sportstadion in de Leenriestraat in Beveren-Leie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier