VIDEO Jongen deelt klappen uit aan meisjes in Park Casier in Waregem

Redactie KW

Afgelopen week circuleerden op Facebook en andere sociale media hallucinante beelden waarin te zien is hoe een jongen klappen uitdeelt aan twee meisjes. De beelden tonen slechts een fractie van een heftige ruzie in Park Baron Casier. De politie is een onderzoek gestart. De dader is intussen verhoord.

De beelden dateren van vorige week vrijdag en op het filmpje is te zien hoe een meisje afloopt op een jongen, die haar meteen op de grond duwt. Wanneer het tweede meisje ook richting de jongen beweegt, krijgt zij een vuistslag in het gezicht. Daardoor valt zij naast haar vriendin op de kiezelsteentjes. De omgeving waarin de beelden genomen zijn, is duidelijk te herkennen als Park Baron Casier, vermoedelijk in de buurt van de ingang aan de Markt.

Volgens een getuige werden de beelden genomen rond 17.45 uur en ging er een hevige ruzie vooraf aan het vechtpartijtje. De getuige zag hoe de jongen en één van de meisjes het eerst aan de stok kregen met elkaar en vervolgens begonnen te roepen tegen elkaar. Nadat een groepje vriendinnen van de twee meisjes ook in het park aankwamen, voelde de jongen zich in het nauw gedreven. Hij ging – zoals te zien is in het filmpje – hardhandig in de verdediging en is daarna naar verluidt weggelopen.

De beelden werden op Facebook gegooid, waar zich al snel een discussie ontspon over de feiten. Ook de naam van de jongen kwam al snel naar boven, net als reacties van zijn vrienden die hem verdedigden voor wat er gebeurd is. Het incident valt volgens hen samen te vatten als een kleine liefdesvete tussen de jongen en één van de twee meisjes.

“We moedigen leerlingen aan om niet in de schoolbuurt te blijven hangen”

Het is niet bekend waar de betrokken jongeren les volgen, al zijn ze naar grote waarschijnlijkheid allemaal leerlingen van Waregemse middelbare scholen. “Strikt genomen hebben we geen bevoegdheid buiten de schoolpoort”, zegt Jean-Marie Noreillie, coördinerend directeur van scholengemeenschap Sint-Paulus. “We rekenen dan op het stadsbestuur en de lokale politie om ernstige conflicten aan te pakken. Maar, als het kan, gaan we onze verantwoordelijkheid niet uit de weg en werken we mee aan een oplossingsgericht traject.”

https://www.youtube.com/watch?v=dSI1CUjW1cA

De directeur, die het Heilig Hartcollege, het Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartinstituut en het VTI van Waregem vertegenwoordigt, benadrukt wel dat fysieke en verbale agressie niet getolereerd worden. “Elke school heeft zijn eigen beleid daaromtrent, al zijn we het er allemaal over eens dat we zowel repressief als herstelgericht moeten werken bij ernstige conflicten”, zegt hij. “Gelukkig zijn dergelijke vechtpartijen uitzonderlijk.”

Ruzie opsporen

Alle scholen zetten volgens Jean-Marie Noreillie sterk in op het ontwikkelen van sociale vaardigheden, zodat jonge mensen op een goede manier kunnen omgaan met conflicten. “Ook onze opvoeders en klastitularissen zijn cruciaal om ruzies op te sporen. Ze houden de vinger aan de pols bij de leerlingen en kunnen kleine conflicten meestal in een vroeg stadium aanpakken.” Daarnaast wordt er ingezet op een positieve groepsdynamiek met titularisuurtjes, kennismakingsdagen, bezinning, … en worden leerlingen aangemoedigd om niet in de schoolbuurt te blijven hangen na de lessen.

Ten slotte geeft de directeur nog het voorbeeld van een vechtpartij op school. “Eerst is er een afkoelperiode waarbij de ouders hun kinderen komen ophalen”, zegt Jean-Marie Noreillie, “gevolgd door een gesprek met ouders en leerling.” Hij wijst daarbij ook op de ernst en de impact van het incident. “Om een nieuwe kans te krijgen, is het cruciaal dat de leerling zijn verantwoordelijkheid wil opnemen en de fout kan inzien.” De coördinerend directeur besluit: “de veiligheid en geborgenheid van onze leerlingen staat in ieder geval voorop bij alle scholen.”

De dader en één van de slachtoffers zijn intussen verhoord. “Verder kunnen we geen informatie geven, want dit betreft minderjarigen en het onderzoek loopt nog”, laat de politie weten. (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier