VIDEO ‘Zingende pastoor’ Romain Vandeplassche op 95-jarige leeftijd overleden

© (Foto ED)
Redactie KW

De bekende en populaire Kortrijkse priester Romain Vandeplassche is vorige week donderdag op 95-jarige leeftijd overleden in het zorghotel H. Hart in de Budastraat in Kortrijk.

Hij was in Kortrijk geboren en heeft zijn hele loopbaan – een halve eeuw lang – in zijn geboortestad gewerkt. Vorig jaar werd hij nog gehuldigd voor 70 jaar priesterschap, een platina jubileum. Tijdens dit feest zong hij nog uit volle borst. Hij was dan ook bekend als een begenadigd zanger.

Romain werd op 12 juni 1923 geboren als zoon van Alphonse en Louisa Naessens. Hij was de jongste in een gezin van zes kinderen, allen overleden. Zijn zuster Cecile, die laatst bij haar broer-priester inwoonde, is in 2001 overleden. Vader was een spoorwegarbeider die net op het einde van WO I nipt ontsnapt was aan de executie door de Duitsers wegens vermeende spionage.

De kleine Romain liep eerst school bij de Zusters Verrue op Sint-Rochus waar het gezin woonde, daarna bij de broeders van Dale naast de Sint-Rochuskerk, om ten slotte zijn humaniora af te werken in Sint-Amandscollege. Tijdens de oorlogsjaren studeerde hij voor priester aan het Kleinseminarie in Roeselare en het Grootseminarie in Brugge. Op 31 mei 1947 werd hij in de Brugse Sint-Salvatorkathedraal tot priester gewijd. Daarna ging hij onmiddellijk aan de slag als surveillant in het Sint-Amandscollege, waar hij door zijn rijzige gestalte de bijnaam ‘Flaske’ kreeg (terwijl een kleinere collega ‘Kurk’ genoemd werd…). Hij bleef tien jaar in het college en in 1957 werd hij dan onderpastoor op de Sint-Maartensparochie, waar hij 20 jaar actief was. Hij was als parochiepriester snel geliefd, doordat hij graag onder de mensen was, naar hun noden luisterde en op de duur al zijn parochianen kende. “Kenmerkend waren zijn contacten met eenvoudige mensen, sukkelaars soms”, zegt toenmalig deken Valeer Deschacht, intussen zelf 93. “Hij benaderde iedereen met groot mededogen in een tijd van nog strenge kerkelijke wetten.”

Ridder in de Kroonorden

In 1977 volgde hij Gabriël Vanherpe op als pastoor van de Sint-Pius X-parochie. Hij bleef er net geen 20 jaar. In juni 1996 ging hij op 73-jarige leeftijd met pensioen. Hij verhuisde toen naar de Dam in Kortrijk waar hij tot begin 2016 bleef wonen. Daarna nam hij zijn intrek in het Zorghotel H. Hart. In 1993 werd Romain Vandeplassche nog kapelaan van het Kortrijkse begijnhof. Op Lichtmis 2 februari 2014 droeg hij er in de kapel zijn laatste mis op. In 1997 werd hij ook tot Ridder in de Kroonorden benoemd.

Muziek liep als een rode draad door het leven van de priester. Op de Sint-Pius X-parochie richt hij een koor op dat hij 16 jaar leidde. Ook het gemengd koor Pro Ecclesia heeft hij geleid. In zijn laatste levensjaren nam hij nog met zijn heldere baritonstem graag deel aan de zangnamiddagen.

https://www.youtube.com/watch?v=Acvj0JoE44s

Pastoor Vandeplassche mag gerust een monument genoemd worden in de Kortrijkse kerkelijke wereld. De uitvaartdienst heeft op vrijdag 28 september om 10.30 uur plaats in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk.

(NOM – Foto ED)