Zillebeke krijgt zwevend paviljoen als ontmoetingsplaats

18/05/18 om 16:03 - Bijgewerkt om 16:02

Naar aanleiding van de dorpskernvernieuwing in Zillebeke komt er een zwevend sculptuur boven de nieuwe, groene zone, schuin voor de kerk. Dit ruimtelijk werk verwijst indirect naar de grote vijver en vormt een paviljoen waaronder en rond mensen kunnen zitten en wandelen.

Zillebeke krijgt zwevend paviljoen als ontmoetingsplaats

De werkgroep samen met de kunstenaar, de curator en schepen Jef Verschoore. © (Foto EG)

"De buurtbewoners en dorpelingen kregen inspraak in het werk en de keuze van de kunstenaar", vertelt schepen Jef Verschoore. "Dit gebeurde eerder al in de Sint-Pieterswijk wat leidde tot de realisatie van de Hemelpoort. "De aanleiding voor een kunstwerk in Zillebeke is de dorpskernvernieuwing, waarbij het nieuwe kunstwerk echt geïntegreerd kan worden in de herinrichting."

Opdrachtgeversgroep

Onder begeleiding van curator Theun Vonckx (De Queeste Art) werd een opdrachtgeversgroep samengesteld die bestaat uit Dirk De Poorter, Patrick Deldaele, Evelien Demeulenaere, Eva Denys, Ives Goudeseune, Ann Huygelier, Natahlie Sigiez, Isabel Therssen, Brigitte Vandamme, July Vanoplynes, Peter Vanthuyne en Jo Vercaigne. "De groep is al twee jaar aan het brainstormen over de kunstinrichting in het dorp", zegt Theun Vonckx. "Er werd gezocht wat het kunstwerk moest vertellen, wat de beste locatie was, wat de bewoners ervan mochten verwachten en welke kunstenaar het beste past bij wat de groep wil bereiken."

Paviljoen

Uiteindelijk kwam de groep terecht bij Brody Neuenschwander, een kalligraaf en tekstkunstenaar. Brody werd geboren in het Amerikaanse Texas en woont en werkt sinds 1993 in Brugge. Brody kreeg al diverse onderscheidingen en heeft een ruime ervaring met het realiseren van werken in een openbare ruimte. Hij werkt voornamelijk met metalen constructies in inox. Brody en de groep werkten een idee uit om een 'piazza' te maken. Dit werd dan later omgevormd tot een paviljoen. Geïnspireerd door de idee van een zwevend driedimensionaal werk bestaande uit losse woorden die verwijzen naar Zillebeke en de lokale geschiedenis kwam men tot een concensus.

Ontmoetingsplaats

"Het paviljoen wordt 5 op 8 meter en zal 3,5 meter boven de grond hangen", pikt Peter Vanthuyne in. "Het zal van onderaan belicht worden. De bedoelingen is dat mensen er elkaar ontmoeten en er gaan zitten, of zelfs gaan liggen. Bezoekers en bewoners moeten alleszins aangetrokken worden en erbij stilstaan."

(EG)

Inwoners van Zillebeke die een passende tekst die op het kunstwerk komt kunnen bedenken, kunnen die sturen naar Alexander Declercq, Ter Waarde 1 Ieper, 057 451 881, alexander.declercq@ieper.be.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!