Zes maanden cel voor binnendringen haven van Zeebrugge

15/11/17 om 16:13 - Bijgewerkt om 16:12

De Brugse correctionele rechtbank heeft dertien vluchtelingen veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, in de meeste gevallen voor de helft met uitstel, voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. Een 32-jarige Algerijn bevond zich op militair domein en kreeg zeven maanden effectief.

Zes maanden cel voor binnendringen haven van Zeebrugge

© BELGA

De haven van Zeebrugge wordt door vluchtelingen gezien als een mogelijke toegangspoort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel voor hun illegaal verblijf in België vervolgd worden.

De veroordeelde havenindringers zijn bijna allemaal twintigers afkomstig uit India, Soedan en Eritrea. De advocaat van twee mensen uit Eritrea had op de vorige zitting aangedrongen op een straf met uitstel. "Het is bekend dat in Eritrea een strikt regime heerst. Mijn cliënten zijn hun legerdienst ontvlucht", aldus meester Julien Wydoodt.

Eind maart 2017 werd Miloud B. samen met een Marokkaan en een Libiër aangetroffen in de oude militaire kazerne 'Domein Knapen'. De Algerijn werd eerder al tot 15 maanden cel veroordeeld voor inbraken en kreeg nu zeven maanden effectieve celstraf. Zijn kompanen en twee Soedanezen werden tot zes maanden effectief veroordeeld.

Ook woensdag moesten zich opnieuw een vijftal vluchtelingen verantwoorden voor het binnendringen van de haven. De advocate van een Indiër pleitte dat haar cliënt hoopte op een beter leven in Engeland. "Hij werd in India in de onderste kaste geboren en kon onmogelijk hogerop komen", aldus meester Astrid Van Renterghem. In die zaken doet de rechter op 20 december uitspraak.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!