Zes lagere scholen verkassen naar scholengroep Prizma in Izegem

De zes lagere scholen worden na de fusie onderdeel van PRIZMA. (foto Frank)
Redactie KW

De scholengroep Prizma smelt samen met Opvoeding & Onderwijs. Onder de Prizmavlag zijn voortaan zo goed als alle katholieke scholen uit de regio verzameld. “Dit moet ons wapenen voor de toekomst”, stelt kersvers voorzitter Jean-Paul Vallaeys.

Het nieuws dat de vzw’s achter Prizma en Opvoeding & Onderwijs zouden samensmelten, hing al langer in de lucht. Tijdens de nieuwjaarsreceptie voor alle personeelsleden werden de plannen ook officieel bekend gemaakt: de besturen van beide scholengroep fuseerden op 1 januari tot één nieuw orgaan en zal onder de benaming Prizma de lijnen voor vijftien katholieke scholen uitzetten.

Het katholieke secundair onderwijs in Izegem, Lendelede en Ingelmunster was al langer in één groep ondergebracht, nu zetten ook de katholieke basisscholen en het buitengewoon onderwijs deze stap. “De principiële beslissing is genomen, de komende maanden moeten nog enkele administratieve zaken afgewerkt worden”, verduidelijkt Jean-Paul Vallaeys (65).

De van Ingelmunster afkomstige Izegemnaar staat aan het hoofd van de uitgebreide Prizmagroep. Rudi Maes, die tot nu Prizma leidde, en Geert Feys van Opvoeding & Onderwijs zwaaien af.

Dat Prizma als naam behouden blijft, is logisch, zegt Jean-Paul. “In enkele jaren tijd is die tot een echt kwaliteitsmerk uitgegroeid. Het logo worden evenwel licht aangepast. Daar wordt nu een driehoek in verwerkt die de groei van kleuter- en basisonderwijs richting de secundaire jaren in beeld brengt.”

De fusie is vanuit twee standpunten in stelling gebracht. “Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen stimuleert scholen om de bestuurlijke organisaties steeds verder te optimaliseren en professionaliseren en een grotere scholengroep heeft ook meer slagkracht. Met meer middelen ter beschikking, kunnen we de kwaliteit alleen maar verder verhogen. Daarnaast is er ook het feit dat Prizma en Opvoeding & Onderwijs elkaar zeer goed kennen. Veel leerlingen stromen nu al door van de lagere naar secundaire scholen. Door nu ook officieel één scholengroep te vormen, versterken we de regionale samenhang alleen maar. We zorgen voor een verticale integratie, want binnen de het nieuwe Prizma zal je van de peuterklas tot het zesde middelbaar je gading vinden.”

Nieuwe namen

Door de fusie krijgen enkele basisscholen ook een nieuwe naam. Zo wordt de basisschool Sint-Vincentius in Lendelede De Talententuin, heet Sint-Tillo straks de Stadsparel en wordt de Centrumschool in Ingelmunster tot De Wegwijzer omgedoopt. “Maar de leerlingen, hun ouders en onze personeelsleden zullen niets merken van deze samensmelting. De essentie ligt op bestuursvlak en zal er ook voor zorgen dat de schooldirecteurs en hun teams meer tijd krijgen om zich op hun core business te focussen: de kinderen en jongeren verder laten ontplooien. Alle structurele zaken zullen op algemeen niveau beslist worden, uiteraard in samenspraak met de scholen zelf. Elke school zal ook zijn eigenheid bewaren.

Slechts één school zal niet onder de nieuwe Prizmakoepel vallen: de basisschool Sint-Vincentius van Kachtem. Die maakt deel uit van de scholengemeenschap De Kade, waar ook de vrije basisscholen van Deerlijk toe behoren.

Het nieuwe Prizma zal begin volgend schooljaar volledig afgerond zijn en groepeert 15 katholieke basis- en secundaire scholen in Izegem, Ingelmunster en Lendelede. Die stellen een 650-tal mensen te werk en ongeveer 5.500 kinderen en jongeren volgen er les. (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier