Zelfgemaakte wagens kleuren de Bruegelstoet in Wingene

Edwin Blanchaert en Bertrand Nemegeer op de kar De koning drinkt. Het is de hoogste kar van allemaal, de torentjes moeten er straks weer af om de wagen uit de loods gereden te krijgen. © LDW
Redactie KW

Als de Bruegelstoet op zondag 2 september uitrijdt, zal dat met wagens zijn die drie Wingenaren eigenhandig gebouwd hebben. Bertrand Nemegeer, Edwin Blanchaert en Noël Dewit brengen zo 56 taferelen mee tot leven.

Een Bruegelstoet organiseren is een werk van lange adem. Een papierstapel tackelen, figuranten vinden en regisseren, kostuums regelen… Binnen het Bruegelcomité is er voor elke taak iemand te vinden. Drie mannen hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan de wagens voor de stoet. Zondag kunnen ze hun urenlange arbeid eindelijk aan het publiek tonen. “In maart zijn we in twee loodsen op de Verrekijker met de bouw van onze Bruegelkarren gestart“, legt Bertrand Nemegeer van het Bruegelcomité uit. “Zeven grote wagen staan er straks klaar, 20 kleinere karren en een aantal losse spreuken. Zo komen we aan een totaal van maar liefst 56 taferelen.”

Inspiratie

Samen met Edwin Blanchaert en Noël Dewit bedacht en bouwde Bertrand alle karren eigenhandig. “Inspiratie haalde ik overal”, lacht Bertrand. “Voor De koning drinkt vond ik een foto van een kasteelpoort op het internet. Ook het kasteel van Wildenburg bood inspiratie. Dan laat je je fantasie werken en ga je op zoek naar de juiste materialen. Zo vond ik in Zwevezele een bedrijf met matten in kasseivorm. Rondkijken, opzoeken en proberen. Zo zijn de karren gemaakt. Enkel de wagen Vrijen onder één dak is een replica van een vroegere Bruegelkar geworden. Al hebben we nu ook de achterkant van de wagen perfect afgewerkt.”

We zijn er gelukkig vroeg genoeg aan begonnen

Het trio nam de tijd om elke wagen tot in de puntjes uit te bouwen. “We zijn er gelukkig vroeg genoeg aan begonnen. Van in de eerste week van maart zijn we drie dagen per week naar de loods gekomen om te werken. Ieder heeft zijn eigen talenten. Zelf ben ik meubelmaker van opleiding, Noël is dé man voor alle fijne werk. Hij is een echte stielman die alles aankan! Maar Edwin, dat is onze wonderman. Hij heeft een fenomenaal oog voor detail. Het was ook zijn idee om de wagens aan de achterkant mooi af te werken, zodat de mensen ook iets te zien krijgen als de stoet voorbij is. In Wingene loopt er geen tweede zoals Edwin rond. Een superman is het, met heel veel fantasie! Hij zal zaterdagavond tot in de late uurtjes bezig zijn met alle bloemen op de karren op de juiste plek te plaatsen.”

Opslagruimte gezocht

Voor materiaal kon het trio regelmatig op de sympathie van de lokale bedrijven rekenen. “Bruegel leeft wel bij de mensen. Er is in Wingene zelfs een oude Bruegelvlag opgedoken aan een gevel. Platen en verf hebben we vaak gratis kunnen krijgen en we hadden ook wel wat geluk met uitverkopen hier en daar. Dat was voor ons een goede start, want zo’n stoet kost handenvol geld.”

Een favoriete kar kiezen vindt Bertrand moeilijk. Op elke spreuk en elke wagen is het trio even trots. “Na de stoet kunnen we de karren gelukkig voor een groot deel opslaan, al zijn we nog op zoek naar opslagruimte om alles te bewaren. Dat is belangrijk, want we zijn alle drie niet meer van de jongste. Het is een generatie die stilaan verdwijnt, maar onze wagens willen we toch bewaren voor de toekomst.”

De Bruegelstoet rijdt op zondag 2 september vanaf 16 uur uit in de straten van Wingene.

(LDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier