Zeldzame hersentumor velt vijftienjarige voetballer

Een bijzonder kwaadaardige en agressieve tumor kostte de jonge Bruce Vlaeminck het leven. © DVL
Redactie KW

Bruce Vlaeminck, een vijftienjarige voetballer bij KSK Snaaskerke, is vrijdagnacht in het UZ Gent overleden aan de gevolgen van een kwaadaardige en zeldzame tumor. “Hij heeft zich tot het einde zo kranig gehouden. Hij genoot van alle kleine dingen.”

“We waren zelfs bereid om naar Amerika te trekken indien er daar een behandeling voorhanden was, maar niets kon Bruce nog helpen.” Amper vijf maanden nadat bij de vijftienjarige Bruce Vlaeminck uit Slijpe een tumor in de hersenen was vastgesteld, is de jonge voetballer van de U17 bij KVK Snaaskerke vrijdagnacht omstreeks 2 uur overleden in het UZ Gent., omringd door zijn familie. Bruce werd geveld door een glioblastoom type vier.

“Dat is een kwaadaardige hersentumor die bovendien niet meer te opereren viel en vooral bij oudere mensen voorkomt, maar heel zeldzaam is bij jonge mensen”, vertelt zijn papa Stephan Vlaeminck. “De diagnose kwam als een donderslag bij heldere hemel. Bruce had al een tijdje last van tintelingen in het been, maar toen hij in januari een epileptische aanval kreeg en er een scan van de hersenen werd genomen, wisten we meteen hoe dramatisch het was.”

Altijd opgewekt

Er werd meteen gestart met een zware behandeling, maar de jongen ging heel snel achteruit. Zijn ouders zijn uit elkaar en tijdens die laatste maanden verbleef Bruce veel bij zijn vader in Oostende. “Hij heeft nooit de moed laten zakken, integendeel”, gaat Stephan verder. “Hij kon genieten van de kleine dingen. ‘Ik vind het niet zo erg, papa’, zei ie me. ‘Ik zal wel genezen.’ Hij bleef opgewekt, klaagde of weende nooit en aanvaardde moedig de zware therapie. Tot de laatste week, toen de pijn te erg werd en we hem naar het UZ Gent hebben gebracht, waar hij overleed.”

Tot voor kort speelde Stephan zaalvoetbal, en Bruce wou dolgraag meedoen. “Het zit echter zo dat zoiets pas mag in het jaar dat je zestien wordt. Hij was daar zodanig op gevierd dat hij al maanden voor het jaarbegin mij daarop wees: papa, nog twee maanden en ik mag meedoen; papa, volgende week is het zover…maar het heeft niet mogen zijn. Ik ben er nu ook mee gestopt, maar toen mijn partner vroeg of ik iets met hem mee wou geven, heb ik haar gezegd dat mijn voetbalschoenen samen met mijn zoon zullen verast worden”, aldus nog een geëmotioneerde Stephan.

KSK Snaaskerke aangedaan

“Bruce was een brave, lieve jongen, iemand die nooit iemand pijn wou doen. Geen briljante student, maar een kerel die graag naar school ging en in het VTI te Oostende houtbewerking volgde. Als ik nu al die reacties lees op Facebook vind ik het wel jammer dat in de periode dat hij ziek was, er niemand van die vrienden even langs kwam. En dat hij echt heel graag gewild.”

Bruce Vlaeminck was geboeid door het voetbal. Nadat hij in Oostende en Eernegem had gespeeld, had hij eindelijk zijn draai gevonden bij KSK Snaaskerke. “De jongens hebben het heel moeilijk met wat Bruce overkomen is”, vertelt een aangedane trainer Stefan De Grande. “Zaterdagavond heb ik iedereen bij mij thuis uitgenodigd om samen een bezinningsmoment te houden. Het was zeer emotioneel, maar het hielp om dit samen te verwerken. We zullen Bruce erg missen.”

(Dany Van Loo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier