Zedelgemse Leanne ontvangt honderden kaartjes en geschenken

Dries Vernieuwe en Lore Lelie met hun dochter Leanne. © Foto HV
Redactie KW

Het was niet haar verjaardag. Maar de 4-jarige Leanne kreeg gisteren toch honderden kaartjes en geschenken. Het meisje uit het West-Vlaamse Zedelgem vecht al acht maanden tegen leukemie. Haar mama deed een oproep om haar kaartjes te sturen om het sociaal isolement op die manier te doorbreken. “Leanne ziet elke dag hoe haar oudere zus naar school en haar jongere broer naar de crèche vertrekken. En zij moet thuis blijven. Dat sociaal isolement weegt op haar en daar wou ik iets aan doen”, zegt mama Lore Lelie (33).

En dus plaatste Lore een oproep op sociale media om op 7 oktober een kaartje naar Leanne te sturen. Geen toevallig idee, want de kleine Leanne is gek op kaartjes. “Op mijn verjaardag kreeg ik er drie en zij wilde ze absoluut open maken”, zegt mama Lore. “Toen wisten we al dat onze actie een succes zou worden (lacht). Een ganse dag niets anders doen dan kaartjes open maken, dat is voor haar echt geweldig.”

De bedoeling was aanvankelijk om vanuit de vriendengroep een honderdtal kaartjes te krijgen. Maar de beklijvende oproep ging viraal en bereikte blijkbaar de andere kant van de wereld. “Ik had echt niet verwacht dat mensen dat zo gretig gingen delen. Maar er kwamen kaartjes toe vanuit Amerika, Spanje, Duitsland… Het is echt hartverwarmend en mooi om te zien. Het doet ons allemaal enorm veel deugd. Leanne is in de zevende hemel. Al die mensen tonen op die manier dat ze om haar geven en dat ze willen dat ze blijft vechten.”, zegt papa Dries Vernieuwe (38).

Er kwamen kaartjes toe vanuit Amerika, Spanje, Duitsland, …

En vechten doet het meisje uit Zedelgem sinds zondag al exact acht maanden. Lore moet niet over de datum nadenken als ze haar verhaal begint. “Op 7 februari kregen we het te horen. Dezelfde dag nog kreeg Leanne haar eerste chemokuur. Ze had de dagen voordien wat pijn en ze sliep ‘s middags, iets wat voor haar heel abnormaal was. Toen de pediater zei dat het om acute lymfatische leukemie ging, zakte onze wereld in elkaar. Van die eerste weken herinner ik me eigenlijk niet veel meer. Je zit op dat moment in een bubbel, dokters beslissen alles en jij wordt geleefd.”

Beterschap

Acht maanden later gaat het steeds beter met Leanne. Er zijn op het eerste zicht geen kankercellen meer aanwezig, maar het woord “genezing” durft nog niemand in de mond te nemen. De kleuter moet momenteel ook nog thuis blijven. “We zijn apetrots op haar. Het is bijna niet te geloven hoe sterk een kind is. Zij gaf ons de energie die we nodig hadden. Wij hebben niets dan bewondering voor de manier waarop ze daar mee omging.”

Meer dan duizend kaartjes

Dus verdiende Leanne wel een extra attentie. En of ze die gekregen heeft. Ook de postbode in Zedelgem heeft het geweten. Want zo’n twee weken lang kwamen kaartjes toe bij het gezin uit Zedelgem. In totaal waren het er maar liefst meer dan duizend. “Curver-boxen vol”, zegt mama Lore. “We hebben die allemaal verstopt in onze kamer. Gelukkig is Leanne van nature niet nieuwsgierig (lacht). Het jeukte om ze niet vroeger te geven, maar we konden toch wachten tot zondag.”

De kleine Leanne was helemaal overdonderd door de verrassing. “Ik moet er bijna van huilen”, zei ze. Het kleine meisje vond het fantastisch en was de hele dag druk in de weer met openen van enveloppes en uitpakken van cadeautjes. “Daar zaten onder andere knuffels, knutselgerief, zelfgemaakte knutselwerkjes, dvd’s, prinsessenkleedjes en een toverstafje in “, zegt mama Lore. “Ze heeft de komende dagen nog veel werk (lacht).”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier