Zahra D’Haene mag een jaar lang gemeente vertegenwoordigen als 55ste Tineke van Heule

Zahra met haar familie (Foto CHH)
Redactie KW

Zahra D’Haene (18) is het 55ste Tineke van Heule. Het kersverse Tineke leefde tot aan de officiële aanstelling in een droomwereld: “Ik realiseer me nu pas dat een droom echt uitkomt.” Zahra D’Haene mag samen met eerste eredame Marjolein De Vlaminck en tweede eredame Kaat Verhenne de Tinekesgemeente een jaar lang vertegenwoordigen.

Zahra studeert orthopedagogie aan de Vives Kortrijk en is Chiroleidster van de rakwi’s bij Chiro Tsjoef, Heule-Watermolen. Ze heeft een jongere zus, Rana (16), die school loopt in Spes Nostra in Heule. De fiere ouders zijn Rezy Christiaens (51) en Alain D’Haene (52). Moeder Rezy was kandidaat in 1984.

Zahra wou sowieso deelnemen. Voor haar is dit een kinderdroom die uitkomt. “Al van kinds af kijk je naar die Tinekesverkiezing op als Heulenaar“, zegt het nieuwe Tineke. “Je krijgt de kriebels om mee te doen als je er eenmaal dicht bijstaat en beleeft. Mijn ma nam ook deel aan de verkiezingen. Haar verhalen deden mijn verlangen groeien.” Zahra nam eerst deel aan Tineke van Heule-Watermolen. Dit om ervaring op te doen. Moeder Rezy wou weten of ze de druk zou aankunnen. “Toen ik deelnam aan Tineke van Heule-Watermolen zat de tent bomvol. Ik had me niet voorbereid.” Tijdens de bekendmaking was Zahra er vrijwel zeker van dat ze laatste zou eindigen. “Ik schrok toen ze mijn naam noemden als tweede eredame”, geeft Zahra toe.

Voorstellingsproef

“Ik was superblij dat ik niet de eerste was voor de voorstellingsproef. Gelukkig had ik nummer 9. Moest ik de eerste geweest zijn, dan was ik zeker een en al stress geweest. Ik ben een stresskonijn.” Na haar voorstellingsproef was Zahra opgelucht. “Ik heb het goed gedaan en dit gaf me die boost die ik nodig had. Ik heb veel respect voor de organisatie en voor de werkgroep die deze proeven in elkaar knutselde. De proeven waren moeilijk maar leuk. Ik vond het tof dat er, bij iedere proef, een supporter mocht helpen. Dat gaf me een veiliger en zekerder gevoel.”

En wat was volgens Zahra de gemakkelijkste proef? “Er waren geen gemakkelijke proeven”, geeft Zahra aan die na elke proef dacht ‘had ik het maar zo of zo gedaan.’ “Soms viel mijn euro pas achteraf hoe en wat ik moest doen. Bij de proef met de papegaai ging ik volledig de mist in. Ik had de opdracht verkeerd begrepen. Uiteindelijk kon ik deze scheve situatie alsnog rechtzetten. Oef!”

“Tineke van Heule ben je niet voor een jaar, Tineke ben je voor het leven”

Zahra vond ‘Gok je gek’ de tofste proef. Daar moest je onder andere gokken hoeveel Tinekes van Heule je kon opsommen. “Ik schoot er bovenuit door te gokken dat ik er 26 zou kunnen opsommen. Aan 24 Tinekes viel ik even stil. Het stresskonijn kwam plots op. Ach, twee seconden later wist ik er nog zes. Dat was echt tonen dat ik er durfde voor te gaan. Ik was niet bang van af te gaan. Het was op zich een gewaagde stunt van mij.”

Haar moeilijkste proef was deze met de filmfragmenten. Men moest bij filmfragmenten een Engelse tekst aanvullen. “Neen, niets voor mij. Ik kende geen enkele film, laat staan aanvullen.” Tijdens de kookproef had Zahra bijzonder veel stress. “Ik kan helemaal niet koken, ben geen keukenprinses. Dank zij mijn supporter kok Nico Lemant lukte alles en was het gerecht tijdig klaar. Zonder hem had ik er letterlijk niets van gebakken.” Tijdens de officiële aanstelling kreeg Zahra de prijs van de kookproef. Echt grappig: “Niet kunnen koken en de kookproef winnen.”

Chiro Tsjoef

“Toen we op het podium opkwamen, voor de bekendmaking, dacht ik plots bij mezelf oei, het is al gedaan. Ik was zogezegd stressbestendig. Nadat de tweede en eerste eredames bekendgemaakt zijn mag je niets meer hopen of de ontgoocheling is des te groter. Je hebt plots een nieuwe kans, alles of niets.” En toen hoorde ze plots afroepen: “Tineke van Heule 2018 is Zahra D’Haene!”

“Ik ben dolgelukkig Tineke van Heule te mogen zijn. Eerlijk gezegd hoopte ik op het lint, zoals iedereen. Maar mijn persoonlijke pronostiek was anders.” De eerste drie klopten, maar stonden bij Zahra in een andere volgorde. Welke, dat blijft haar geheim. Haar eerste reactie: “Yes, ik mag als Tineke Heule een jaar vertegenwoordigen.” Samen met haar eredames Marjolein en Kaat wordt het een superjaar. Iedereen was akkoord met de uitslag: “Dat doet deugd. Het is leuk als alle andere supporters ook akkoord zijn.”

Tinekesfamilie

Zahra is tevreden dat werk, stress en voorbereidingen niet voor niets waren. “Het lint is het mooiste cadeau dat je kan geven aan de supporters. Ze zijn een groot deel van mijn overwinning. Ik ben het eerste Tineke van Chiro Tsjoef. Ik had enorm veel supporters. Tja, wat wil je als je Chiro Tsjoef achter je hebt”, lacht Zahra.

De supporters hadden een groene T-shirt met op hun hoofd een gele spons. In de tekenfilmserie SpongeBob is de hoofdrol een gele spons die leeft op een onderwater-eiland in de Caraïben. Daar lag de link met Heule. Zahra woont met haar supporterssponsen op het onderwatereiland Heulïti. Dit was een link naar haar voorstellingsproef. “Ik ben dolblij dat ik tot de Tinekesfamilie behoor.” Een vorig Tineke omschrijft: ‘Tineke van Heule ben je niet voor een jaar. Tineke ben je voor het leven.’ “Dat is voor mij het mooiste cadeau”, glundert ze. Zahra mag Heule een jaar lang vertegenwoordigen. “Ik zal steeds mezelf blijven en ga bewijzen dat ik die titel Tineke van Heule echt wel waard ben”, besluit Tineke van Heule 2018.

(CHH)

Gelijkenissen tussen Zahra en Yade D’Haene

GF
GF

– Zahra D’Haene is Tineke 2018, Yade D’Haene was Tineke 2014.

– Zelfde familienaam maar geen familie.

– Speciaal geschreven voornaam: niet Jade maar Yade, niet Sarah maar Zahra.

– Hun moeders, Cathy Bucket en Rezy Christiaens, deden mee aan de Tinekesverkiezing in 1984.

– Alle twee hadden nr. 9.

– Studeren alle twee orthopedagogie aan Vives.

– Beiden droegen hetzelfde soort jurkje.

– Hadden bijna zelfde slogan op spandoek. Yade: “Nummer 9 doet Heule bewegen”; Zahra: “Laat Heule bewegen voor ons nummer 9”

– De leeftijd van Zahra en Yade verschilt vier jaar. Tussen de twee Tinekestitels zit ook vier jaar verschil: Zahra 2018 – Yade 2014.

Watermolen levert vijfde Tineke

Zahra D’Haene is het vijfde Tineke van Heule afkomstig uit Heule-Watermolen. Deze meisjes van Heule-Watermolen werden Tineke van Heule:

Rita Vanhoutte

1966 Eredame Tineke van de Watermolen

1966 Tineke van Heule

Ines Roosen

1970 Tineke van de Watermolen

1970 Tineke van Heule

Tine Vanmeenen

1972 Tineke van de Watermolen

1973 Tineke van Heule

Phaedra Hoste

Nam niet deel aan Tineke van de Watermolen

2015 Tineke van Heule

Zahra D’Haene

2017 Tweede eredame Tineke van de Watermolen

2018 Tineke van Heule

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier