Yana uit Kachtem verwerkt revalidatie ongeval in debuutroman

(Foto vadu) © (Foto vadu)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Op je 18de een debuutroman schrijven is op zich al opmerkelijk, maar Yana Vanoverberghe uit de Hondsmertjesstraat deed dat ook nog eens om een zwaar ongeval en de daaropvolgende revalidatie te verwerken. Ze ervoer het schrijven als een soort therapie om haar beperkingen te pogen te aanvaarden en ermee te leren omgaan.

Yana was 12 toen ze in mei 2012 op weg naar school in een verkeersongeval betrokken raakte. Op het einde van de Centrumbrug op de Korenmarkt wilde ze de Ketelstraat inslaan om via de Grote Markt haar school te bereiken. Een wagen botste tegen haar aan. Ze was zwaargewond en werd enkele dagen in een kunstmatige coma gehouden. “Ik had een zwaar hersenletsel”, vertelt Yana. “De dokters dachten dat ik nooit meer een zelfstandig leven zou kunnen leiden. Ik moest alles opnieuw leren, van wandelen tot spreken. Er volgde een intensieve herstelperiode in het Heilig Hartziekenhuis van Roeselare en later revalideerde ik in het UZ Gent en Overleie in Kortrijk. Het was een moeilijke periode, maar dankzij de steun van mijn broer, ouders en grootouders raakte ik er door. Ik merkte gaandeweg dat ik mijn gevoelens makkelijk op papier kwijt kon en begon te schrijven. Dat zit blijkbaar in de familie, want ook mijn mémé schrijft graag. In die periode schreef ik twee sprookjes, een pestverhaal en heel wat gedichten. Dat resulteerde uiteindelijk in het schrijven van mijn eerste roman. Geen gemakkelijke opgave, want ik ondervond nog veel woordvindingsproblemen.”

Verliefd worden

Het boek kreeg de titel ‘De ogen die elkaar vonden’ mee en is deels autobiografisch. De lezer leert er meer over hoofdpersonage Yenna, die voor haar leeftijd al heel wat meegemaakt heeft. Er is echter één ding waar ze wanhopig op wacht: verliefd worden. Op een fuif ontmoet ze Noah, een jongen waar ze gevoelens voor krijgt. Ze groeien naar elkaar toe, maar Elisabeth, die Yenna na haar ongeval vaak pestte, komt helaas roet in het eten gooien. Yenna worstelt hierdoor met haar gevoelens en zelfvertrouwen. “Aan de lezer om te ontdekken of hun liefde de relatie overleeft”, pikt Yana in. “Het is een romantisch verhaal, maar vertelt ook over de moeilijkheden die een revalidatie en het leven met beperkingen met zich mee brengt. In dat opzicht heb ik zeker uit mijn eigen ervaringen kunnen putten. Het liefdesverhaal in het boek is dan weer fictie.”

“Het zou mooi zijn mochten anderen kracht en moed uit mijn boek putten”

Yana ging eens het boek af was op zoek naar een geschikte uitgever. Die vonden ze in Boekscout uit het Nederlandse Soest. “Veel debutanten krijgen daar een kans om hun boek uit te brengen”, vertelt ze. “Ze zagen potentieel in mijn verhaal en besloten het te drukken. Het boek is sinds 6 juli te koop en kost 19,99 euro. “Ik hoop vooral anderen met mijn verhaal moed en inspiratie te geven”, vertelt ze.

Toekomst

“De vooruitzichten waren na het ongeval niet goed en toch ben ik er in geslaagd dankzij heel wat steun en motivatie goed te herstellen. Het zou mooi zijn mochten anderen daar kracht uit kunnen putten. Het revalidatiecentrum van het UZ Gent heeft al beloofd mijn boek te lezen en te promoten, wat uiteraard heel fijn is.” Ondertussen oogt de toekomst weer mooi voor Yana. “Ik heb net mijn middelbare studies afgerond en zou na de zomer graag starten met studies maatschappelijk werk aan de Vives-hogeschool. Op 25 augustus signeer ik wel nog mijn boek in ‘t Sok in de Hogestraat 15. Iedereen is er welkom voor een babbel en het boek zal er ook te koop zijn.” (vadu)

Info en het boek kopen kan via www.boekscout.nl.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier