Yana uit Kachtem verwerkt revalidatie ongeval in debuutroman

04/08/18 om 08:57 - Bijgewerkt op 03/08/18 om 14:01

Op je 18de een debuutroman schrijven is op zich al opmerkelijk, maar Yana Vanoverberghe uit de Hondsmertjesstraat deed dat ook nog eens om een zwaar ongeval en de daaropvolgende revalidatie te verwerken. Ze ervoer het schrijven als een soort therapie om haar beperkingen te pogen te aanvaarden en ermee te leren omgaan.

Yana was 12 toen ze in mei 2012 op weg naar school in een verkeersongeval betrokken raakte. Op het einde van de Centrumbrug op de Korenmarkt wilde ze de Ketelstraat inslaan om via de Grote Markt haar school te bereiken. Een wagen botste tegen haar aan. Ze was zwaargewond en werd enkele dagen in een kunstmatige coma gehouden. "Ik had een zwaar hersenletsel", vertelt Yana. "De dokters dachten dat ik nooit meer een zelfstandig leven zou kunnen leiden. Ik moest alles opnieuw leren, van wandelen tot spreken. Er volgde een intensieve herstelperiode in het Heilig Hartziekenhuis van Roeselare en later revalideerde ik in het UZ Gent en Ove...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!