Yamina uit Klerken opnieuw Belgisch kampioene paaldansen

Yamina Saelens: "Eventjes blijven hangen voor de foto", lacht ze. (Foto ACK)
Redactie KW

Yamina Saelens slaagde erin om haar titel als Belgisch kampioene paaldansen te verlengen. Yamina Saelens (31) woont samen met haar partner Laurens Debaere in de Klerkenstraat.

“De passie voor het paaldansen is vijf jaar geleden begonnen toen Laurens en ik gingen samenwonen”, vertelt Yamina die bij Decathlon werkt. “Ik kon toen niet meer naar de fitness en zocht iets in de plaats. Ik kocht een paal en begon eraan. Na een paar weken voelde ik dat het nodig was om lessen te volgen en zocht een plaats in de omgeving. Bij Fleys Pole Dance Studio in Vlamertinge leerde ik de kneepjes van het paaldansen.”

Ondertussen traint Yamina thuis verder. “Ja, ik ben mijn eigen trainer”, lacht Yamina. “Ik train vier keer per week en als er een wedstrijd aankomt, dan toch zeker vijf tot zes keer. Mijn man helpt me bij de muziek en vangt me ook op als ik een moeilijke oefening instudeer. Mijn kostuum ontwerp ik volledig zelf en dat moet helemaal bij het thema passen. Het kostuum laat ik volgens mijn ontwerp in Brugge maken en moet heel nauw sluiten. Er mag niets los zitten, want mijn spieren moeten voldoende bewegingsruimte hebben en mogen toch niet gehinderd worden.”

Soepelheid en kracht

Yamina nam vier keer deel aan het Belgisch kampioenschap, werd één keer achtste, één keer vierde en nu dus al voor de tweede keer Belgisch kampioen. “Op 3 juni ga ik naar Waalwijk in Nederland, waar ik deelneem aan de preselecties voor het Wereldkampioenschap”, vertelt Yamina. “Ik kijk er echt naar uit. Daar zal ik direct mijn punten op groot scherm zien en meteen ook weten of ik al dan niet geplaatst ben voor het WK. Mijn sterkte is dat ik heel originele oefeningen doe. Ik kopieer niemand en omdat ik mijn eigen trainer ben, zijn de oefeningen en combo’s (combinatie van de oefeningen die elkaar opvolgen) ook altijd origineel.”

“Daarnaast zijn soepelheid en kracht ook weer heel sterke punten, want vergis je niet: paaldansen is turnen op heel hoog niveau. Het is mijn bedoeling om eens tot het WK te geraken.”

Fervente hobbykok

Zichzelf trainen heeft zowel voor- als nadelen. ” Het voordeel is dat je oefent in je eigen tijd en als je eens een uurtje langer wil trainen dan kan dat best. Nadeel is dan weer dat niemand mij de oefeningen uitlegt, ik moet het proefondervindelijk zien juist te krijgen”, aldus. Yamina.

“Mijn man staat volledig achter me en op mijn werk zijn ze heel enthousiast. Ook mijn mama is ontzettend trots en blij met mijn resultaten. Het is leuk om gesteund te worden.” Naast het paaldansen is Yamina een fervente hobbykok, veel bezig met gezonde voeding en houdt ze van kippen. Brengt Yamina binnenkort de wereldtitel mee naar Klerken? We gunnen het haar van harte. (ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier