Yahya uit Syrië brengt Meense vluchtelingen samen in filmproject

Yahya deelde op Wereldvluchtelingendag tientallen rozen uit in het centrum van Menen. In de filmpjes die hij maakte, duiken ook de 26-jarige Tyna (Congo), James (28, Burundi), de 18-jarige Wahidullah uit Afghanistan en de 26-jarige Palestijne Nada op. © Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

Vijf jonge Menenaars, elk met een heel eigen verhaal, vertellen in waar ze vandaan komen en waar ze van dromen. De iniatiefnemer, Yahya Hali, verzamelde vluchtelingen vanuit de hele wereld in één videoproject. “Het is moeilijk om je aan te passen, maar ik wil tonen dat het zeker kan lukken”, vertelt hij.

Twee jaar geleden kwam de nu 24-jarige Syriër Yahya in België aan, samen met zijn ouders, zijn broer en zus. “Mijn geboorteland was simpelweg niet meer veilig. We kwamen niet naar België om te profiteren, wel om te leren, te werken, te leven als iedereen hier.” Yahya Hali sprak toen hij in Menen aankwam enkel Arabisch, vandaag drukt hij zich zonder problemen uit in het Engels én het Nederlands.

“Ik ben het levende bewijs dat het zeker mogelijk is om je in een nieuw land te integreren”, vertelt hij. “Ik heb een rijbewijs, ga gewoon naar de gym en vond ondertussen ook werk in de Kringloopwinkel in Menen.”

Stad Menenhttps://www.facebook.com/StadMenen/https://www.facebook.comFacebook1263

Wereldvluchtelingendag – Yahya

24 jaar – geboren in Syrië
Sinds 2016 inwoner van Menen
Initiatiefnemer van dit project. Gepassioneerd door fotografie en sociale media
Cursist in CVO 3 Hofsteden. Werknemer in de Kringloopwinkel Menen

Geplaatst door Stad Menen op Dinsdag 19 juni 2018

video1.0https://www.facebook.com/StadMenen/videos/1591056454336616/500

Bovenal is de twintiger gepassioneerd door beelden, fotografie en sociale media. Hij volgt heel gretig een cursus bij CVO Drie Hofsteden. “Ik speelde al langer met het idee om in korte filmpjes verhalen te vertellen. Waar mensen vandaan komen, waar ze werken, wat hun hobby’s zijn”, zegt Yahya. Hij verzamelde ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag en de stad Menen vier levensverhalen van vluchtelingen. “Iedereen vertelt zijn of haar eigen levensverhaal. Iedereen doet dat op een andere manier, heeft andere dromen, wensen, anekdotes,… Tegelijk nemen ook een aantal mensen uit hun directe leefomgeving het woord. Ik zie het als heel persoonlijke portretten, met een boodschap.”

Stad Menenhttps://www.facebook.com/StadMenen/https://www.facebook.comFacebook1263

Wereldvluchtelingendag – Wahidullah

18 jaar – geboren in Afghanistan
Verbleef in 2016/17 in het Rode Kruis opvangcentrum van Menen
Hulpkok in opleiding. Ex-animator van de jeugddienst
Lid van Taekwondo Menen

Geplaatst door Stad Menen op Dinsdag 19 juni 2018

video1.0https://www.facebook.com/StadMenen/videos/1591055344336727/500

De filmpjes hebben volgens Yahya een dubbel doel: het positieve verhaal van nieuwe Menenaars tonen én andere nieuwkomers motiveren. “Ik wil niet verstoppen dat het moeilijk is om je aan te passen, maar tegelijk tonen dat het wel degelijk kan lukken”, glimlacht hij. “Als ik mensen kan inspireren en hen kan aanzetten te leren, ben ik een heel gelukkig man.”

(Nicolas Verhaeghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier