WTC De Nieuwenhovespurters viert 35ste verjaardag

© GF
Redactie KW

WTC De Nieuwenhovespurters vzw uit Waregem bestaat 35 jaar. De laatste jaren steeg het ledenaantal tot 170 door de stijgende interesse bij de dames. Jaarlijks organiseert deze fietsgroep twee tochten en trekken de fietsliefhebbers elk jaar op fietsweekend.

“We bestaan 35 jaar en daar zijn we trots op”, vertelt voorzitter Manfred Amez. “We kunnen zeggen dat er een stijgende evolutie is. Vooral sinds 2013 kennen we qua ledenaantal een grote stijging bij de dames. Van de 170 leden zijn er 45 dames en 125 heren. Er is een aparte damesgroep en de dames die aan een hogere snelheid willen rijden, kunnen zich voegen bij de groepen van de heren: de A-, de B- of de C-groep. Door ons lange bestaan geven we aan onze leden kleine attenties zoals twee drinkbussen.”

“Sinds 2013 kennen we qua ledenaantal een grote stijging bij de dames”

“Er komt toch heel wat bij kijken”, stelt Manfred vast. “Maar we doen het met passie. Elke zondag spreken we af op de parking van voetbalploeg Racing Waregem en rijden we een tocht die we op voorhand hebben uitgetekend. Bij de A-groep rijdt de ploegwagen mee. Bij de andere groepen is er een volgwagen. Allemaal zijn ze voorzien van reservemateriaal. Deze voertuigen vormen ook een belangrijk middel om de veiligheid te garanderen. Bovendien is er bij de damesgroep een toiletbezoek voorzien tijdens de rit. Jaarlijks gaat iedere groep ook eens op weekend met de fiets. De B-groep gaat naar Oostduinkerke, de C-groep naar Waver en de damesgroep naar Bergen. Driejaarlijks doet de A-groep een zevendaagse fietsreis en dit jaar rijden ze van Waregem naar Turijn. Goed voor zo’n 1.250 km en ongeveer 18.000 hoogtemeters met onderweg de Alpen, De Vogezen en de Jura.”

VTT en openingsrally

“Zondag organiseren we zoals de vorige jaren onze openingstocht. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen tussen een tocht op de weg en een tocht in het veld. De concurrentie met andere fietsevenementen zoals de Omloop en Kuurne-Brussel-Kuurne is voelbaar, maar dat vinden wij geen probleem. Nu het seizoen is aangebroken, worden er elk weekend verschillende fietstochten georganiseerd in België. Zoals elk jaar bijna het geval is, verwachten we in totaal een 1.100 à 1.200-tal deelnemers”, blikt Manfred vooruit.

“Het voordeel bij ons is dat het goedkoper is. De prijs ligt tussen de 3 en de 6 euro, afhankelijk van de afstand die je rijdt. Hiervoor krijg je veel terug: bewaakte fietsenstalling, mooie bevoorradingen, pechverhelping, douches… Onze wegrit gaat richting Tielt-Wingene-Aalter. De parcoursbouwer hiervoor is Frans Malfait, een trouw lid van ons bestuur. Onze VTT-tocht passeert doorheen het Bouvelobos, de Spitaalbossen, Domein de Ghellinck en de Moregembossen.”

Toekomst

“In juni organiseren we de Flanders Field Classic”, gaat Manfred verder. “Hier verwachten we een kleine 2.000-tal deelnemers. Het is hetzelfde concept als onze openingstocht, maar nu is er enkel een wegrit. Daarnaast kan je kiezen tussen de zaterdag of de zondag om deel te nemen. Het parcours is nu meer golvend met de Vlaamse Ardennen en de Zwalmstreek. Er is ook een gezinstocht van 25 kilometer. Voor onze tochten moeten we rekenen op een 70-tal vrijwilligers en hiervoor we zijn hen dankbaar. Zowel op het vlak van het aantal leden als op het vlak van onze georganiseerde tochten willen we bezig blijven zoals we nu doen. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Enkel bij onze damesgroep zijn er nog groeimogelijkheden”, rondt Manfred af.

Pascal De Luycker (A-groep): “Constant hoog tempo, maar geen koers”

WTC De Nieuwenhovespurters viert 35ste verjaardag
© JV

“Bij de A-groep ligt de nadruk op een constant, hoog tempo. Het is geen koers”, beklemtoont Pascal De Luycker. “We halen gemakkelijk een gemiddelde snelheid boven de 30 km per uur. Naarmate het seizoen loopt dit op tot 34 à 35. We trekken vooral richting de Vlaamse Ardennen en Pays de Collines”, vertelt Pascal.

Linda Van Den Driessche (Dames): “Graag nog meer vrouwelijke leden”

WTC De Nieuwenhovespurters viert 35ste verjaardag
© JV

“Vroeger fietste ik met vier à vijf vrouwen samen en op vraag van de voorzitter liet ik me aansluiten”, vertelt Linda. “In de week fiets ik soms samen met mijn man die al vanaf de oprichting lid is van de club. Ondertussen telt de damesgroep 26 leden, maar er mogen zich gerust nog vrouwelijke fietsliefhebbers aanmelden.”

Ronny Beirlaen (B-groep): “Ondertussen al 8 jaar secretaris van de club”

WTC De Nieuwenhovespurters viert 35ste verjaardag
© JV

“Ik hoor er al vanaf de stichting van de vereniging bij”, vertelt Rony Beirlaen trots. “Al 35 jaar rijd ik met alle plezier mee met de Nieuwenhovespurters en nu is dat bij de B-groep. Ondertussen ben ik ook al 8 jaar secretaris van de ploeg.”

Freddy Coutsier (C-groep): “Hopelijk terug op post na operatie”

WTC De Nieuwenhovespurters viert 35ste verjaardag
© JV

“Ik ben persverantwoordelijke, groepsleider van de C-groep en ik rijd dus ook zelf mee”, zegt Freddy Coutsier enthousiast. “Het is gegroeid van gewoon lid naar medewerker en nu maak ik deel uit van het hoofdbestuur. Op 4 maart hoop ik terug te kunnen rijden na een herniaoperatie.”

(JV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier