Wouter Vanhee uit Oostrozebeke loopt maar liefst vier marathons in 24 uur tijd

Wouter Vanhee: "Ik ben goed getraind en mijn lichaam is er klaar voor." © WME
Redactie KW

Wouter Vanhee uit Oostrozebeke loopt dit weekend maar liefst vier marathons op 24 uur tijd om geld in te zamelen voor De Triangel, een dienstverleningscentrum voor mensen met een beperking. Zijn initiatief kadert in De Warmste Week van Studio Brussel. “En als ik geen blessures oploop, zal ik me op woensdag 26 december ook nog aan de Kerstcorrida in Tielt wagen”, vertelt de 38-jarige ultraloper.

Wouter Vanhee (38), die met zijn vrouw en drie kinderen in Oostrozebeke woont en voor de stad Tielt werkzaam is, is een sportman in hart en nieren. Hij is eigenlijk bokser, maar drie jaar geleden begon hij ook intensief te lopen. “Boksen doe ik al heel lang en natuurlijk moet je ook bij die trainingen wat lopen”, legt Wouter uit. “Eigenlijk deed ik dat helemaal niet zo graag, dat lopen, maar ik wilde wél heel graag ooit eens aan een marathon deelnemen en die tot een goed einde brengen. Uiteindelijk heb je voor die sport ook niet zoveel nodig. Een paar goede loopschoenen en je bent vertrokken. Je kan op je eigen tempo trainen en hebt niemand nodig, dus het is een ideale sport om erbij te nemen.”

Verslaving

Drie jaar geleden begon Wouter dan ook te trainen voor zijn eerste marathon. “Die is me echt slecht bevallen”, lacht hij. “Foute training, foute voeding, te weinig rust nemen voor de wedstrijd… Alles wat ik verkeerd kon doen, deed ik ook. Maar ik haalde de eindmeet wel en wilde het graag nog eens opnieuw doen.”

Langzaam maar zeker bouwde Wouter zijn trainingen op. “Van de marathons schakelde ik over op de ultra’s. Dat is een verzamelnaam voor alle loopwedstrijden die langer zijn dan de 42 kilometer van een marathon. Intussen liep ik al meer dan 30 marathons en ultra’s. Duurloop is echt mijn ding.”

Dit jaar liep ik al eens een wedstrijd van 167 kilometer in meer dan 30 graden

Die uithouding komt er natuurlijk niet vanzelf. “Ik loop elke week naar de trainingen van de boksclub en ga na mijn training nog een blokje om lopen, zodat ik toch zeker drie uur gelopen heb. Ook in de weekends ga ik regelmatig voor een uur of vier aan een stuk lopen. Daarnaast volg ik onder andere nog pilates om mijn spieren te trainen. Dat is echt een perfecte aanvulling. Je kan wel zeggen dat sport een verslaving is en dat is het altijd al geweest.”

Wouter zoekt graag de extremen op. “De ultra die me tot nu toe het meest is bijgebleven, is de Bello Gallico van december vorig jaar in Oud-Heverlee. Een wedstrijd van 160 kilometer en ik liep dan nog 10 kilometer verkeerd. Het begon ‘s nachts ook te vriezen, waardoor ik onderkoeld raakte. Ik heb echt afgezien, maar de finish wel gehaald. Dit jaar liep ik dan weer een wedstrijd van 167 kilometer in meer dan 30 graden. Maar ik geniet van die duurlopen. Het is toch een andere sfeer dan tijdens marathons, omdat je tijdens een ultra niet zo snel loopt en dus meer kan genieten. Je komt ook vaak dezelfde mensen tegen en kent en helpt elkaar.”

Ultrawarmathon

Dit weekend loopt Wouter vier marathons op een rij voor de ‘ultrawarmathon’ van De Warmste Week van Studio Brussel. “Ik hoorde over de ultrawarmathon en kon me meteen vinden in het goede doel dat gesteund wordt: dienstverleningscentrum De Triangel. Ze begeleiden er kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking en met het geld kunnen ze materiaal aankopen.”

Wouter zal tijdens de ultrawarmathon vier marathons lopen op 24 uur tijd, goed voor ongeveer 168 kilometer. “We starten op zaterdag 22 december om 16 uur aan het station van Leuven en zouden op zondag om 16 uur willen aankomen op Domein Puyenbroeck in Wachtebeke, waar Music for Life plaatsvindt. We lopen voor het goede doel en dus niet voor een medaille of rangschikking. Ons belangrijkste doel is de finish bereiken. Het is de eerste keer dat ik zelf deelneem aan een actie voor Music for Life. Maar misschien komt er wel een vervolg.”

Ik wil altijd mijn grenzen verleggen en weet ook wel dat ik ooit eens met mijn kop tegen de muur zal lopen. Maar ik heb het gevoel nodig dat ik lééf

De afgelopen weken heeft Wouter sponsorgeld ingezameld om de ultrawarmathon te steunen. “Er zijn flyers en affiches gemaakt en in mijn omgeving werd heel goed gereageerd. De vriendenkring van Stad Tielt, mijn werkgever, organiseerde een taartenbuffet om geld in te zamelen. Er kwam ook steun vanuit de gemeente Oostrozebeke en van Sit-Attack Oostrozebeke, waar ik pilates volg. Zij organiseerden een duo work-out.”

Hopelijk geen blessure

Wouter heeft de voorbije weken flink getraind voor de ultrawarmathon. “Intussen heb ik dat weer wat afgebouwd, want het is echt belangrijk om je lichaam te laten rusten voor zo’n grote inspanning. Mijn grootste schrik nu is een blessure op te lopen tijdens de ultra. Ik ben goed getraind en mijn lichaam is er klaar voor, maar een blessure is natuurlijk altijd een struikelblok.”

Misschien ook de Kerstcorrida

Voorlopig krijgt Wouter nog niet genoeg van het sporten. Op woensdag 26 december staat immers de Kerstcorrida in Tielt op het programma. “Als ik geen blessures heb, zou ik me ook wel eens aan die corrida wagen. Vooral voor de sfeer dan. Ik ga sowieso eens een kijkje nemen. Maar in januari trek ik naar Argentinië om daar de Aconcagua, de hoogste berg ter wereld buiten Azië, te gaan beklimmen. Ik deed al twee keer de Mont Blanc en het smaakt naar meer. Ik slaap momenteel dus ook in een hoogtetent om te wennen. Ik ben echt iemand die altijd zijn grenzen wil verleggen en ik weet ook wel dat ik ooit eens met mijn kop tegen de muur zal lopen. Maar ik heb het gevoel nodig dat ik lééf en blijf mezelf dus uitdagen.”

(Lien Depauw)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier