Wouter Van Neste tovert rijhuis om tot luxewoning van 1,2 miljoen

© TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Aan de buitenkant lijkt het een gewoon rijhuis in de Kerkstraat in Houthulst, maar wat ontwerper en kunstenaar Wouter Van Neste (33) er binnenin van maakte is ronduit indrukwekkend. Een infinitypool waar je onder kan lopen, verlichting achter marmeren muren, een kunstwerk van een ton… Voor 1,2 miljoen euro kan het van jou zijn.

Wouter Van Neste (33) is een interieurarchitect en ontwerper. Hij woonde heel zijn leven in Langemark, maar verbouwde zeven jaar geleden een simpel rijhuisje in Houthulst tot een exclusieve luxewoning. “Ik zou mezelf kunstenaar durven noemen, omdat ik werk vanuit een bepaald gevoel. Ik wil me afscheiden van het typische interieurontwerp. Ik heb mijn eigen visie. De klant staat centraal en is geen nummer. Ik ga voor kwaliteit en niet kwantiteit. Ik ben constant bezig met vormen en materialen en werk ook alleen met echte, natuurlijke materialen. En ik ben allergisch voor handvaten. In het huis vind je nergens handvaten. Ik werk zo veel mogelijk in één stuk.”

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=Tu8P4Ix_DDg

“Dit is mijn belevingswoning. Ik woon hier zelf al vijf jaar. Hiermee wilde ik aantonen dat je veel kan doen met een rijwoning. Het huis zit vol met eyecatchers. Het ontwerp is betaalbaar, maar doordat ik met high-end materialen werk, wordt het wel duurder. Van de voordeur tot de slaapkamer zijn de materialen absolute top.”

Ik verkoop het omdat ik nood heb aan een nieuwe uitdaging.

“Door de jaren heen heb ik een eigen stijl ontwikkeld omdat ik een zwak heb voor de natuur. Het was een hele uitdaging om in deze rijwoning een natuurgevoel te creëren. Natuurelementen als water en vuur komen overal aan bod. Het haardvuur kun je overal in de woning zien én voelen. Alles is zelf ontworpen. Niets in dit huis kun je kopen in de winkel. Zelfs het toilet heb ik zelf gemaakt. Alles kan, alles mag. De trap is geïntegreerd in de keukentafel, waardoor je als het ware over de tafel loopt als je naar boven gaat. Kinderen vinden dat superleuk. Het is precies een catwalk. De trap wordt ‘s avonds volledig opgelicht.”

Zwemmen in de hal

“De glaspartij boven doet ‘s avonds dienst als spiegel van de woning. Zo krijg je het gevoel dat het huis twee keer zo groot is. ‘s Avonds is de woning heel gezellig. Overdag is ze minimalistisch. Alle functies en kasten kun je op een elegante manier wegsteken met behulp van verschuifbare panelen. Overal is er even veel lichtinval. Dat is niet gemakkelijk in een rijwoning, maar je moet slim zijn door te werken met glas en reflecties. Ik wil dat de mensen een gevoel van oneindigheid te krijgen. Mijn manier van werken is om functies en handelingen zoveel mogelijk in elkaar te laten overvloeien waardoor je een zee aan ruimte creëert. In dit huis kun je bijvoorbeeld overal dansen of een tafeltje zetten om te eten.”

Het uitzicht op het terras en het zwembad op de eerste verdieping. De bodem van het zwembad is van glas zodat je op het gelijkvloers de zwemmers kan zien.
Het uitzicht op het terras en het zwembad op de eerste verdieping. De bodem van het zwembad is van glas zodat je op het gelijkvloers de zwemmers kan zien.© TOGH

Blikvangers zijn het zwembad op de eerste verdieping, waar je in de hal onder loopt. Dankzij een glaswand op de bodem kun je de mensen zien zwemmen. Ook in de keuken kun je ze zijdelings zien zwemmen. “Dat heeft een dubbele functie. Je hebt een gevoel van water in de keuken en de hal, maar tegelijk integreer ik het zwembad in de woning waardoor de mensen meer goesting hebben om te zwemmen. Je kan de schuifdeur opendoen en erin springen. Vanaf april tot oktober wordt er wekelijks drie à vier keer in het zwembad gezwommen.”

Ook de badkamer straalt luxe en exclusiviteit uit. “De badkamer is een hele beleving. Ik maak graag gebruik van verschillende niveaus. In het huis zijn er in totaal 15 niveaus. De badkamer is daar een mooie illustratie van. De badkuip komt op dezelfde hoogte als de wastafel, maar door een niveauverschil op de vloer kost het geen moeite om in bad te kruipen. Een andere blikvanger is de spiegel, die tegelijk ook een zicht kan bieden op de slaapkamer ernaast, waar het dienst kan doen als make-upspiegel. Een deel van de muur is van marmer, met erachter verlichting wat een heel indrukwekkend effect heeft.”

Komen eten

Wie Wouter herkent, zal wellicht eind december naar ‘Komen Eten’ gekeken hebben. “Een maat van mij zei dat ik een prachtige woning heb en ik kan goed koken. Ik ken geen enkele kunstenaar die niet opvalt. Hoe krijg je anders werk verkocht. Ik schreef mij in en in een week tijd was ik verkozen. Ik heb er geen spijt van: het huis kwam goed in beeld, ik leerde leuke mensen kennen en ik kwam eruit als winnaar.”

De tweede verdieping is de leefruimte. Alles in het huis, zoals deze zetel, ontwierp Wouter zelf.
De tweede verdieping is de leefruimte. Alles in het huis, zoals deze zetel, ontwierp Wouter zelf.© TOGH

Het huis staat nu te koop voor 1,2 miljoen euro. “Ik zie hier bijvoorbeeld een dokter wonen die zijn eigen praktijk heeft… Ik verkoop het omdat ik nood heb aan een nieuwe uitdaging. Dat kan alles zijn: een hoeve, penthouse in de stad, een molen… Het zal sowieso weer zot zijn. Mijn doel is om uiteindelijk projecten te kunnen realiseren in Dubai, New York, Los Angeles… Ik ben al volop bezig met buitenlandse projecten. Volgend jaar zit ik in zes verschillende landen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier