Woumenaars naar Burkina Faso voor het goede doel

Geert Versteele, Johan Lannoye en Ann Defruyt engageren zich voor het goede doel. (Foto SD)
Redactie KW

Geert Versteele trekt van 24 oktober tot 4 november met de mountainbike door Burkina Faso in het kader van een Broederlijk Delenproject. Tegelijkertijd bezoeken Ann Defruyt en Johan Lannoye het dorpje Sabou, waar ze een nieuw kleuterschooltje zullen inhuldigen.

De mountainbikerace Dwars door Burkina Faso is een sportieve en solidaire uitdaging. Vijftien fietsers engageren zich voor dit Broederlijk Delenproject, waarvoor ze samen 23.775 euro hebben ingezameld. In zeven etappes fietsen de deelnemers van het groene zuiden naar het droge noorden. De fietstocht is meer dan vijfhonderd kilometer lang en loopt over onontgonnen mountainbiketracks door het authentieke Afrika. “Mijn doel is drieledig: sportief plezier, kennismaken met een ander continent en de projecten van Broederlijk Delen steunen”, vertelt Geert Versteele. “Iedere deelnemer moest minstens duizend euro steunfondsen inbrengen. Daarvoor organiseerde ik onder andere een pop-upcafé in De Blankaart. Mijn teller staat intussen op 2.795 euro.”

Op veldbezoek

“Het wordt zeker een bijzondere ervaring, temeer omdat ik nog nooit in Afrika geweest ben. Als geoefende fietser heb ik niet echt schrik van het sportieve gedeelte. Mijn mountainbikefiets schenk ik na afloop aan een plaatselijke partnerorganisatie. Zij kunnen er zeker iemand gelukkig mee maken.”

De opbrengst gaat volledig naar de projecten van Broederlijk Delen in het kader van de fietstocht Dwars door Burkina Faso. Onderweg gaan de fietsers op veldbezoek in verschillende dorpjes, waar ze uitleg krijgen over het verschil die de steun van Broederlijk Delen al gemaakt heeft in het dagelijkse leven van de bewoners en hoe daardoor hun toekomstperspectief veranderd is. Aan de finish worden de deelnemers feestelijk ontvangen door de boerenorganisaties voor wie ze het geld hebben ingezameld. Ann Defruyt en Johan Lannoye engageren zich al geruime tijd voor de vzw Sabou, die als doel heeft het dorp uit de uitzichtloze cirkel van armoede te helpen. De vzw werd opgericht door voormalig leerkracht van het Diksmuidse VTI Martine Coussement, die tijdens een rondreis van het dorpshoofd een stuk grond in Sabou aangeboden kreeg. Zes jaar geleden heeft de vzw er een kleuterschool opgericht.

Opening kleuterschool

Het schooltje huisde achtereenvolgens onder enkele afdakjes en in twee leegstaande gebouwen. Straks kunnen de intussen 180 kleuters in een echt schoolgebouw terecht. De stalen constructie werd in Vlaanderen voorbereid en verscheept naar Burkina Faso. In februari hebben een aantal vrijwilligers de stalen profielen ter plaatse gemonteerd en in juli werden schilderwerken uitgevoerd. Ann en Johan trekken straks met een 30-tal andere Vlamingen naar Sabou om de laatste hand te leggen en samen met de dorpsbewoners, leerkrachten, kinderen en ouders de kleuterschool officieel te openen. De basisschool van Woumen voerde enkele jaren geleden nog een virtuele samenwerking met de school, waarbij kinderen van de derde kleuterklas contact hadden met de Burkinese kleuters uit Sabou.

(KLD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier