World Vegan Month: Hoe vegan-vriendelijk is Brugge?

Een veganistische burger van frituur Royal. © Davy Coghe
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

November is World Vegan Month, ofwel Maand van het Veganisme. Restaurant De Brugsche Tafel liet onlangs weten voortaan nog uitsluitend plantaardige gerechten te serveren, maar hoe ‘vegan’ is Brugge voor de rest? Behoorlijk, zo blijkt. Je kunt er niet alleen veganistisch eten, maar vindt er ook kleding, een bed & breakfast en zelfs een kapper!

In de eerste plaats: wat is veganisme? Veganisten krijgen de vraag vaker voorgeschoteld dan hen lief is: “Mag je dat dan wel eten?”Het antwoord op die vraag is nochtans niet zo moeilijk: veganisten eten geen vlees of vis, maar ook geen dierlijke producten zoals melk, kaas en eieren.

Ook alles dat die producten bevat, ontbreken op het menu van de veganist. Voorbeelden zijn snoep (gelatine) en chips (melkpoeder). Maar het gaat om meer dan alleen voeding: veganisten dragen ook geen kleding uit leder of wol, maar gebruiken ook geen cosmetica of erzorgingsproducten die getest werden op dieren. Tot slot laten veganisten ook circussen en dierentuinen liever links liggen.

Waarom wordt iemand veganist? Behalve het dierenwelzijn, halen veganisten vaak twee andere redenen aan: milieubewustzijn en de eigen gezondheid. Kijktips zijn de docu’s Earthlings en Dominion op YouTube en Cowspiracy en What The Health op Netflix.

Op restaurant gaan

Frow Steeman van De Plaats.
Frow Steeman van De Plaats.© Davy Coghe

Het aantal veganistische restaurants in Brugge is op één hand te tellen. Sinds deze zomer heeft De Brugsche Tafel het roer omgedraaid: wat ooit een vleesrestaurant was, serveert nu enkel vegan gerechten. Het is daarmee het enige puur veganistische restaurant van Brugge. Reliva en #Food hebben plantaardige schotels. En er is sinds drie jaar De Plaats van beeldend kunstenares en creatief therapeut Frow Steeman (43). “In december 2015 kozen mijn man Piet Verheyen en ik om een eigen restaurant op te starten, nadat ik bij de vzw Eva in Gent een cursus veggie & vegan keuken volgde”, zegt de uitbaatster van De Plaats in de Wapenmakersstraat. “Want in Brugge kun je dat niet. Ik wou een gezellige plek, zonder vlees, een plaats waar de klanten zich thuis voelen. Je kunt hier ook een boek lezen, bij het drinken van een glaasje vegan wijn.”

“De Plaats is deels veggie en deels vegan. Onze menukaart telt tien gerechten, waarvan de helft vegan en de helft veggie is. Heel populair is onze vegan Vlaamse stoverij, met seitan in plaats van rundsvlees. Onze producten komen van de bioboerderij van mijn ouders in de Franse Auvergne. Zelf ben ik nu een drietal jaar vegetariër, al heb ik in die periode misschien drie keer gezondigd door kip te eten bij de buren.”

Ik ben vegetariër geworden om milieuredenen, precies daarom stond ik ook op de lijst van Groen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast is er het dierenleed, al ben ik niet fanatiek. Ik krijg het van fanatici die geen mooie vrouw willen kussen omdat ze kaas gegeten heeft! Extremisme verbrodt de gezelligheid. Bij mij zijn ook vleeseters die het één keer per week vleesloos willen proberen, welkom. Voor hen is de stap naar een louter plantaardige keuken wellicht te groot.”

Pizza

George Roeland van Otomat met een Las Vega.
George Roeland van Otomat met een Las Vega.© Davy Coghe

Liefhebbers van pizza kunnen niet klagen in Brugge. Otomat Pizza, dat sinds afgelopen zomer een vestiging heeft op het Simon Stevinplein, biedt twee veganistische pizza’s aan: de Mega Vega en de Las Vega. Let wel: die tweede is héél pikant. Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben. Ook bij Domino’s Pizza op het Stationsplein kunnen veganisten hun hartje ophalen. De zaak heeft een Vegan Margaritha en een Vegan Spicy op de menukaart staan.

Naar de frituur

Ann Van Waes met een vegan burger.
Ann Van Waes met een vegan burger.© Davy Coghe

Flexitariër (iemand die bewust één of meerdere dagen per week geen vlees eet) Ann Van Waes bakt in frituur Royal in de Langestraat snacks in plantaardig vet, bereidt twaalf burgers met vegan kaas of hummus en maakt acht veganaises (mayo zonder ei).

In het begin verklaarde men mij gek, maar ondertussen is 30 procent van mijn alsmaar groeiend cliënteel veganist. Is dit extreem? Een koe wordt verkracht, haar baby wordt afgenomen, ze wordt uitgemolken. Tot vijf keer toe en dan geslacht.”

Ontbijten

Silke Nagels met een ontbijtbowl bij Bagelsalon Sanseveria.
Silke Nagels met een ontbijtbowl bij Bagelsalon Sanseveria.© Davy Coghe

Vegan ontbijten kan in Le Pain Quotidien op het Simon Stevinplein, al is het aanbod er minder groot sinds de kaart aangepast werd. In Bagelsalon Sanseveria in de Predikherenstraat kan je vegan donuts én vegan ontbijtbowls krijgen.

Desserts

Dave Ruysschaert van #food.
Dave Ruysschaert van #food.© Davy Coghe

Aan veganistische desserts geen gebrek in Brugge. Onder meer bij restaurant #food langs de Scheepsdalelaan bewijzen ze dat je geen eieren of (koe)melk nodig hebt om lekkere nagerechten te bereiden. Het restaurant serveert vlees, vis en vegan gerechten, maar de desserts zijn uitsluitend plantaardig. Ook bij Vero Caffè op het Sint-Jansplein, Puss and Books in de Ezelstraat en De Republiek in de Sint-Jakobsstraatserveren ze vegan gebak voor bij de koffie. Voor de fans van ijsjes: zowel bij Oyya in de Geldmuntstraat als Da Vinci in de Noordzandstraat zijn er vegan ijsjes te verkrijgen.

Een vegan ijsje van Oyya.
Een vegan ijsje van Oyya.© Davy Coghe

Chocolade

Dominique Persoone van The Chocolate Line.
Dominique Persoone van The Chocolate Line.© Davy Coghe

Ook Dominique Persoone van The Chocolate Line springt op de kar. “Een aantal van onze repen zijn vegan en we hebben nu ook een Vegan Collection uitgebracht”, zegt de Brugse chocolatier. “Die is gemaakt met onze eigen ‘Tree To Bar’-chocolade met cacaobonen van de plantage in Mexico. We voegen daar ook nog wat heerlijke superfoods aan toe en zo bekomen we heerlijke chocolade, 100 procent vegan, puur en natuurlijk! De box bevat zes verschillende smaken, dankzij ingrediënten als kokosmelkpoeder, chiazaad, havermout, mango en gojibessen.”

Boodschappen doen

Nico Kesteloot met klant Olivia Cornillie in de Proxy Delhaize in Male.
Nico Kesteloot met klant Olivia Cornillie in de Proxy Delhaize in Male.© TVH

Plantaardig winkelen lukt in Brugge al aardig: er zijn de ‘speciaalzaken’ zoals Origin’O, Holland & Barrett, Biovita en Bioplanet, maar ook grote supermarkten als Delhaize en Albert Heijn hebben al een meer dan aardig aanbod aan veganistische producten op de schappen. Naast de vele burgers en vleesvervangers zijn dat bijvoorbeeld ook plakjes kaas en gemalen kaas, maar ook vegan ijsjes van populaire merken als Ben & Jerry’s en Magnum.

Toch willen ook de kleinere buurtwinkels hun duit in het zakje doen. Uitbaters Nico Kesteloot en Nico Stalpaert van de Proxy Delhaize in de Malehoeklaan in Sint-Kruis bijvoorbeeld, vroegen hun klanten de voorbije weken om tips om hun veganistisch assortiment uit te breiden. “We hebben 40 tips gekregen. Onze politiek is: als drie personen om een nieuw product vragen, zorgen we ervoor dat het in ons assortiment komt. Wij stellen vast dat steeds meer mensen vegan producten kopen. Het is nog niet zo’n grote hype, zoals in een studentenstad als Gent, maar veganisme is ook in Male duidelijk in opmars.”

“In plaats van één keer per week vis te eten, opteren veel gezinnen met kinderen nu voor een veggie of vegan dag. Blijkbaar leren die kinderen hierover op school en zetten zij hun ouders ertoe aan om ook voor een plantaardig menu te kiezen. Er wordt hierdoor bij ons in de winkel minder vlees verkocht. Maar als ze nog vlees kopen, opteren de Malenaars voor de beste kwaliteit. Zelf lust ik graag een goed stuk vlees, maar ik heb al eens geproefd van een groentenburger en vegan balletjes. Welnu, ‘t heeft mij ook gesmaakt”, aldus Nico Kesteloot.

In overleg met de Delhaize-groep willen Nico en Nico hun winkel herinrichten, zodat er meer ruimte vrijkomt voor het veggie en vegan assortiment, dat de voorbije maanden al fiks uitgebreid is.

Kleding

Xavier Dournez van Leeloo.
Xavier Dournez van Leeloo.© Davy Coghe

Bij kledingzaak Leeloo in de Sint-Jakobsstraat kan je terecht voor veganistische en ‘cruelty-free’ kledingstukken. Je vindt er dus geen bont, leder, zijde of wol. Behalve Leloo biedt ook Jüttu in de Noordzandstraat heel wat veganistische producten aan. Naast kledij vind je er onder meer handtassen en verzorgingsproducten.

Naar de kapper

Brigitte Vanneuville van de vegan kapper Siezoo.
Brigitte Vanneuville van de vegan kapper Siezoo.© Davy Coghe

Brigitte Vanneuville (59) is sinds augustus veganist om milieuredenen. Ze trekt deze keuze door in haar kapsalon Siezoo in de Scheepsdalelaan. “Ik volg The Climate Reality Project van Al Gore. Onze producten zijn niet op dieren getest, de verpakking is gerecycleerd, de shampoo is biologisch afbreekbaar en ons water is gezuiverd.”

Bed & Breakfast

Kevin Van Volcem en Tiny De Keyzer en hondje Bonnie.
Kevin Van Volcem en Tiny De Keyzer en hondje Bonnie.© Davy Coghe

Tiny De Keyzer (42) en Kevin Van Volcem (42) baten in De Singel bed & breakfast AM/PM uit. Zij is secretaresse in het stedelijk muziekconservatorium, hij is architect. “We zijn sinds twee jaar zelf veganistisch en trekken dat nu door naar onze gasten”, vertelt Kevin. “We baten onze b&b al tien jaar uit en zijn indertijd gestart met een vegetarisch ontbijt. Voor wie het wenst, het is geen verplichting, serveren wij ook een louter plantaardig ontbijt. We trekken dat door naar het interieur van onze vier gastenkamers: wol is uit den boze en er zitten geen veren in onze kussens. Ook onze zeep in de badkamer is veganistisch. We doen dit niet omdat het trendy is of uit louter commerciële motieven. Al is het natuurlijk leuk dat wij ons zo op de sociale media kunnen profileren. Maar het is vooral plezant om gasten, die op dezelfde golflengte zitten, te entertainen over Brugge.”

(TV/SVK-foto’s Davy Coghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier