Wordt kerk van Poelkapelle inzet van de verkiezingen in 2018?

© PC
Redactie KW

Maandagavond werd het budget voor 2018 besproken in de gemeenteraad van Langemark-Poelkapelle.

Het resultaat op kasbasis wordt in 2020 geraamd op 98.778 euro en de autofinancieringsmarge op 592.245 euro. “De laatste 11 jaar zijn geen nieuwe leningen meer aangegaan“, stipte financieel beheerder Mireille Capelle aan tijdens haar toelichting op de gemeenteraad van het budget en het meerjarenplan.

Op vraag van N-VA zei de beheerder dat er een comfortabele marge is om bijkomend te lenen. “Nog 4 à 5 miljoen euro”, schatte ze na enig aandringen.

N-VA ziet de financiële situatie minder rooskleurig in. “Het werkingsoverschot daalt en de personeelskosten stijgen met 10%. Daarnaast zijn de inkomsten van de onroerende voorheffing gedaald. Als je nog 5 jaar zo verder doet, blijft er niets meer over. Welke acties ga je ondernemen?”, vroeg Dominique Cool (N-VA).

“Nieuwe ruimtelijke uitvoeringsplannen moeten meer geld in het laatje brengen voor onroerende voorheffing. Die is gedaald doordat de Vlaamse regering het luik ‘outillering’ heeft afgeschaft. Zuivelfabriek Milcobel betaalde daar een belangrijk deel. De personeelskosten houden we nauwgezet in de gaten. We zijn van 51 naar 56 VTE gegaan. In de toekomst moet deze equipe voldoende zijn. De taxshift van de federale regering kost aan de gemeente jaarlijks 200.000 euro. Maar als N-VA na de verkiezingen van 2019 gemeentelijke fusies oplegt dan hebben wij hier geen problemen meer”, zei burgemeester Alain Wyffels (CD&V) laconiek.

Niemand in de gemeenteraad, ook N-VA niet, is voor een fusie. Volgens Alain Wyffels is daar voor Langemark-Poelkapelle ook geen reden toe. “Over fusies zijn geen ernstige analyses beschikbaar. Een oplossing voor minder kosten voor onze streek zijn nog intensere intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Er is geen doemscenario. Tot 2020 gaan we in totaal 13.679.720 euro geïnvesteerd hebben en zal de leningslast met slechts 1.258.061 euro toenemen. Natuurlijk gaan we nadien een adempauze inlassen. Dat hebben we ook gedaan na de bouw van onze tweede sporthal.”

Kerkproject gaat door

N-VA vindt dat de impact van het kerkproject in Poelkapelle op de financiën van de gemeente dermate groot is dat een uitstel van de gunning noodzakelijk is. De meerderheid gaat niet mee in die redering en wil gestaag verder werken aan het dossier. “Er zal hoogstwaarschijnlijk niet eens gegund worden voor de verkiezingen. Moest in het uitzonderlijke geval wel zo zijn, dan zal dit een beslissing zijn van de gemeenteraad”, besloot burgemeester Alain Wyffels.

(pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier