“Woonzorgcentrum in Spiere-Helkijn zou er in 2023 moeten staan”

Hier moet het woonzorgcentrum komen te staan. © AXV
Redactie KW

Spiere-Helkijn staat weer een stapje dichter bij de realisatie van een eigen woonzorgcentrum. Donderdag keurde de gemeenteraad de aangepaste plannen rond het project goed. De volgende horde voor de faciliteitengemeente is de goedkeuring van Stedenbouw. Daarna staat niets de bouw van het woonzorgcentrum nog in de weg.

“Op de gemeenteraad van woensdag hebben we het project goedgekeurd”, zegt Willy Glorieux, schepen van Sociale Zaken in Spiere-Helkijn. De oppositie was wel wat ontstemd over het financiële kostplaatje en hebben tegengestemd, maar omdat ze in de minderheid zijn, maakte dat uiteindelijk niets uit. Ook de oppositie weet wel dat het van moeten was, want als we langer hadden gewacht, was vzw Curando, die de respectievelijke bouwgrond (in de Elleboogstraat in Helkijn, red.) bezit, zijn licentie wellicht kwijtgeraakt. En dan zouden de plannen opnieuw twee jaar in de koelkast hebben gemoeten. Nu hebben we de koe bij de horens gevat, waardoor we misschien al begin 2020 effectief kunnen beginnen met bouwen. Tegen 2023 zou het woonzorgcentrum er moeten staan.”

Spiere-Helkijn is een van de weinige gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen die nog geen eigen woonzorgcentrum heeft. “Niet onlogisch”, aldus Glorieux. “We zijn nu eenmaal maar een kleine gemeente, met niet veel inwoners (2048, volgens de statistieken van het IBZ, red.). Wij hebben als gemeente ook niet de middelen om zo’n project op eigen kracht uit te voeren. Maar toen de vzw Curando besloot om er zijn schouders onder te zetten, is het project in een stroomversnelling geraakt. Zij zijn eigenaar van de bouwgrond, en zullen het centrum dan ook volledig beheren.”

Inwoners bevoordeeld

De gemeente had zich bij Curando wel verzekerd van de belofte dat zijn inwoners bevoordeeld zouden worden. “Dat was uiteraard een van de belangrijkste voorwaarden”, zegt Glorieux. “De oudere inwoners van Spiere-Helkijn krijgen sowieso voorrang, en ook bij het werven van personeel zullen we eerst in de eigen gelederen kijken. Momenteel zitten er 32 mensen van Spiere-Helkijn in rusthuizen in andere gemeenten in de streek. Nu is het wettelijk verplicht dat een rusthuis voor 96 procent gevuld moet zijn, anders is het niet rendabel, en daarom zou het best kunnen dat er mensen uit Heestert overgeheveld zullen worden naar Spiere-Helkijn. Maar ik ben ervan overtuigd dat het rap vol zal zitten”.

Dat het woonzorgcentrum er nu eindelijk zit aan te komen, is voor velen wellicht een opluchting. De eerste plannen dateerden immers al van in 2011, maar door een dispuut (onder meer over het aantal verdiepingen van het complex) met de Raad van Vergunningsbetwistingen werd het project toen uitgesteld. “Het financiële plaatje van het project was vrij onrealistisch”, verduidelijkt Glorieux. De gemeente moest zelf veel bijdragen, en dat was voor ons onhaalbaar. Nu moeten we slechts de helft investeren van wat op dat moment het geval was, wat het project voor Spiere-Helkijn weer uitvoerbaar maakt. De plannen van toenmalig schepen van Sociale Zaken Rik Vandevenne zijn niet veel gewijzigd, maar Stedenbouw zal misschien wel nog wat aanpassingen maken. Toch ben ik er redelijk gerust in dat de huidige plannen grotendeels goedgekeurd zal worden, en dat in 2020 de eerste steen van het woonzorgcentrum gelegd kan worden.”

(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier