Woonzorgcentra in Tielt en Wakken krijgen elk nieuwbouw dankzij fusie

De directies en raden van bestuur van beide woonzorgcentra zijn trots op de nakende fusie. We herkennen zittend v.l.n.r. Peter Lowyck, Chris Botterman, Jozef Vandenberghe en Bernard Bruggeman. Staand zijn dat Hilde Van den Wyngaert en Jan Braekevelt. © TVW
Redactie KW

De woonzorgcentra Sint-Andries in Tielt en OLV van Lourdes in Wakken fusioneren op 1 juli. Niet in één groot gebouw, want op beide locaties komt een nieuw rusthuis. “We drijven het aantal plaatsen met 61 op tot 285.” Alle personeel blijft aan boord.

De fusie is verrassend nieuws uit de regionale zorgsector, maar voor de betrokkenen zelf valt dat best mee. “We stammen uit dezelfde congregatie, de Zusters van het Geloof. Vanwege de grote zorgvraag hebben we onze vergunningen samengelegd en zijn we tot de vaststelling gekomen dat we erg complementair zijn”, verduidelijkt Jozef Vandenberghe, voorzitter van de vzw OLV van Lourdes en van de Woonzorggroep GVO, waartoe het Wakkense woonzorgcentrum behoort.

Chris Botterman, voorzitter vzw Sint-Andries, somt een aantal voorbeelden op van de geplande kruisbestuiving. “Door de fusie kunnen in Wakken nieuwe zorginitiatieven, zoals het oriënterend kortverblijf en een dagverzorgingscentrum worden aangeboden. Bij het oriënterend kortverblijf komt een patiënt, na een acute opname in het ziekenhuis, voor korte tijd in het woonzorgcentrum terecht om hem of haar voor te bereiden op de thuissituatie.”

32 miljoen euro

Anderzijds zal het Tieltse wzc Sint-Andries door de schaalvergroting zijn bestaande capaciteit kunnen uitbreiden van 64 naar minstens 90 plaatsen, aangevuld met tien plaatsen (oriënterend) kortverblijf. “We overwegen nog een verschuiving van 30 plaatsen van Wakken naar het Tieltse woonzorgcentrum, maar hebben daarvoor een aanpassing van de reglementering nodig”, aldus nog Chris Botterman.

Sint-Andries in Tielt zal in de toekomst dus als alles goed gaat aan 120 vaste plaatsen komen.
Sint-Andries in Tielt zal in de toekomst dus als alles goed gaat aan 120 vaste plaatsen komen.© TVW

Heel duidelijk is dat de twee woonzorgcentra niet samenvloeien in één groot gebouw, maar alle twee op locatie blijven, respectievelijk in de Markegemstraat in Wakken en de Krommewalstraat in Tielt. “Er komen op beide plaatsen nieuwe woonzorgcentra die zullen voldoen aan de recentste erkenningsnormen. Met die investering van 32 miljoen euro vrijwaren we onze toekomst“, geeft Chris Botterman nog mee. Om de bouwlast voor de bewoners zo veel mogelijk te beperken zullen de werken gefaseerd over drie jaar worden verspreid. Bedoeling is om beide nieuwbouwprojecten in 2023 in gebruik te nemen.

Extra tewerkstelling

De betrokkenen benadrukken ook dat alle personeelsleden, ruim 200, worden overgeheveld naar een nieuwe vzw. “Vanaf 2023 is extra tewerkstelling mogelijk.”

De fusierusthuizen krijgen later nog één overkoepelende naam enzullen één wachtlijst hanteren. Vast staat dat de respectieve samenwerkingen met Woonzorggroep GVO uit Kortrijk en het Sint-Andriesziekenhuis behouden blijven. “Zo zullen we op de kleinste hulpvraag thuis over alle mogelijke verzorging in de woonzorgcentra tot de koppeling met het ziekenhuis een antwoord kunnen bieden.”

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier