Wonen in een kangoeroebuidel in Geluwe

Redactie KW

‘Blue zones’ zijn plekken in California, Griekenland, Italië, Japan en Costa Rica waar mensen opvallend langer en gezonder leven. Volgens wetenschappers hebben actieve beweging, gezonde voeding, intellectuele stimulatie, relaxatie en zingeving een positieve invloed op het leven van de mensen daar. Ook een doel in het leven en mensen om zich heen hebben, zijn bepalende factoren. Met die bouwstenen wil Triamant o.a. ook in Geluwe een moderne blue zone creëren. “Triamant is geen rusthuis. Eerder een heel grote kangoeroebuidel”, zegt wooncoach Kimberly D’Hondt.

“De blue zones zijn tien jaar geleden ontdekt”, vertelt wooncoach Kimberly D’Hondt. “Onderzoekers achterhaalden dat actieve beweging, gezonde voeding, intellectuele stimulatie, relaxatie, zingeving, maar vooral ook een doel hebben in het leven en mensen om zich heen hebben bepalende factoren zijn voor een lang en gezond leven. Triamant is een leefomgeving waar we een mix maken van al die aspecten.”

“Jongste bewoner is 22 jaar”

“In onze brasserie serveren we uiteraard gezonde voeding. Onze leefcoach werkt met plaatselijke gezondheidsexperts zoals een diëtist, tabakoloog en psycholoog samen om mensen te begeleiden bij de kleine en grote doelen op hun leefpad. Samen gaan we op weg naar meer levenskwaliteit. Mensen uit de hele streek nemen deel aan onze uiteenlopende activiteiten. Kort samengevat, staat Triamant voor gastvrije, levendige buurten, waar je levenslang kunt wonen, met de focus op autonomie en vitaliteit. Zorg is de klok rond beschikbaar, zodra nodig.”

“In Geluwe hebben we 118 flats, waarvan er momenteel 90 bewoond zijn. Onze jongste bewoner is 22 jaar, en we hebben ook heel wat vitale vijftigers en zestigers die als vitaliteitszoekers mee de motor vormen van onze buurt. Triamant is geen rusthuis. Eerder een heel grote kangoeroebuidel: bewoners nemen met veel plezier een actieve rol op. Ze organiseren mee activiteiten, doen boodschappen voor de ouderen, nemen anderen op sleeptouw om een fiets- of wandeltocht te doen… Wat veel mensen niet weten, is dat we hier ook grotere appartementen hebben met twee slaapkamers, waar ook mensen met kinderen welkom zijn.”

Koppels kunnen samen blijven

“Hier in Geluwe wonen ook 20 koppels. Veelal is één van beide partners zorgbehoevend, terwijl de andere nog perfect gezond is. Die koppels zijn blij dat ze een woonvorm hebben gevonden waar ze samen kunnen blijven, een groot voordeel. Onze omgeving is voor beide partners interessant, een echte thuis. Ook mensen die na een ziekenhuisopname nog moeten revalideren of graag zorg dichtbij hebben, kunnen hier tijdelijk verblijven, met of zonder hun gezonde partner. Zelfs hun hondje kan mee.”

Triamant organiseert een Beleefdag op zondag 7 oktober. “Dan kan iedereen kennismaken met ons aanbod, deelnemen aan activiteiten, flats bezichtigen of genieten van een hapje en een drankje in onze vernieuwde brasserie. Wie weet, wil je hier niet meer weg,” lacht Kimberly. (LLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier