Winkelse éx-Rode Duivel straks present in WK-dorp De Meerhoek

Dirk Beheydt sierde in 2014 nog de cover van een onze WK-katernen. Ook dit jaar volgt hij het WK opnieuw op de voet. © Jan Stragier
Redactie KW

Dirk Beheydt (66) behoeft geen voorstelling in Sint-Eloois-Winkel. Zijn voetbalcarrière ligt al ruim 30 jaar achter hem, maar sindsdien maakte hij zich in diverse Winkelse verenigingen dienstbaar. Maar hij draagt het voetbal nog altijd in zijn hart natuurlijk. En zo steunt hij ook de organisatoren die straks De Meerhoek zullen omtoveren tot een WK-arena. “Leuk initiatief van leuke mensen dicht bij huis, meer moet dat niet zijn”, verwoordt Dirk het in zijn bekende stijl.

Momenteel vertoeft Dirk Beheydt met zijn echtgenote Martine Thermote in Italië op fietsvakantie. Geen hoogtestage, daar heeft Dirk noch Martine behoefte aan. Maar van daaruit liet hij zijn licht ook wat schijnen op de voetbalactualiteit.

Dirk kende een ietwat atypische voetballoopbaan. Hij brak vrij laat door bij Winkel Sport, pas op zijn 21ste werd hij vaste waarde in de eerste ploeg. Maar daarna ging het snel. Hij speelde negen seizoenen bij Cercle Brugge. In 1976 werd hij voor de eerste en enige keer geselecteerd voor de Rode Duivels. “En in Italië mocht ik meteen 90 minuten opdraven. We verloren er met 2-1, maar het was een prachtige ervaring.”

Dat verhaal doen we niet helemaal opnieuw, maar we laten via enkele dilemma’s en leuke vraagjes Dirks licht schijnen op het WK en alles wat daarbij komt kijken. Vijf dilemma’s en evenveel leuke vraagjes vuurden we (vanop afstand dus) op hem af.

Vijf dilemma’s

Nainggolan: mee naar WK of niet?

“Mee! Ik zou hem er altijd bij nemen. Hij is een type speler die we in onze WK-kern niet hebben. Een stofzuiger die tegelijk ook aanvallend sterk is. Hij kan eventueel ook op de flank uit de voeten. De bondscoach zal wel zijn redenen hebben, maar ik begrijp die keuze toch niet echt. En wat hij naast het veld doet, valt toch allemaal nog mee. En bovendien, zoals mijn coach vroeger Han Grijzenhout zei: presteren doe je op het veld, dat is het enige wat telt.”

Maarten Dutry of Nicolos Frutos? (ter verduidelijking: Maarten is speler bij de NAR, waar Dirk afgevaardigde is, bovendien is Maarten een van de vier mensen die mee achter de organisatie in De Meerhoek zitten. Nicolas Frutos kwam de NAR bekampen met SK Londerzeel voor de Beker van België).

Waar is het truitje van Nicolas Frutos?

“Laat ons stellen dat ik Frutos net iets hoger in schat als voetballer, maar als mens is Maarten een crème van een gast die bij zijn invalbeurt tegen Londerzeel bewees dat hij zelfs niet bevreesd is van een naam als Frutos. Bovendien wist hij na de match ook nog het shirtje van Frutos te versieren.” Waar dat truitje ondertussen gebleven is, is in Winkelse (NAR-)voetbalmiddens een even groot mysterie als de verdwijning van het Lam Gods en de jas van Johan Spillebeen.

Spelersvrouwen: meenemen of thuislaten?

“Thuis! Eens na twee, drie weken een bezoekje brengen, dat zou ik wel toelaten. Maar het is het WK voetbal, die gasten moeten zich daar op concentreren. Zelf was ik in mijn voetballoopbaan nooit echt lang van huis, het probleem van het ‘weduwschap’ heb ik dus nooit gekend.” Ondertussen horen we op de achtergrond in de Italiaanse hotelkamer Martine toevoegen: “Ik zou toch nooit mee geweest zijn.”

Lorenzo Staelens of Patrick Kluivert? In 2006 was er de kopstoot van Zidane, op het WK in 1998 – nu net 20 jaar geleden – het incident waar Kluivert een elleboog uitdeelde aan Lorenzo Staelens en rood kreeg. “Geef mij uiteraard maar de Lorre, die ik ook wat beter leerde kennen toen hij trainer van Cercle was. Het talent van Kluivert is onomstreden, maar als je ziet welke mooie carrière Staelens, net als ik toch wat een laatbloeier, uitbouwde… Hoedje af daarvoor.” Ook Staelens zal enkele wedstrijden in De Meerhoek bijwonen. Dirk: “Match 1 en 3 ben ik er bij, bij de tweede match vertoef ik op Davidsfonds-weekend.” Een mens moet er toch eens uit zijn.

Jan Mulder of Filip Joos als analist? “Mulder! Ik heb nog tegen hem gespeeld. Hij kan het natuurlijk goed uitleggen, maar je ziet dat hij het ook doet uit zijn ervaring als spits op het hoogste niveau bij Anderlecht. Hij zoekt soms misschien iets te veel de controverse op, maar van Filip Joos vind ik dat hij te veel rond de pot draait.”

Vijf leuke vraagjes

1. Een WK zonder Hollanders is… ? “Zalig! Het is toch leuk dat we ze qua niveau voorbij hebben gestoken. Ik was er bij op het WK in de Verenigde Staten, als toeschouwer wel te verstaan. We versloegen daar in de poulefase Oranje na een goal van Albert en een wereldmatch van Preud’homme. Nu zijn de Nederlanders er niet bij, eigen schuld want het is toch veel makkelijker om je te kwalificeren dan vroeger.”

2. Het loont de moeite naar De Meerhoek te komen omdat…? “De organisatie op punt zal staan, het toffe mensen zijn die achter het project zitten, het dicht bij huis is, je een pintje kan drinken en wat eten… En dat tussen allemaal vrienden. Ik kijk er naar uit.”

3. De Rode Duivels eindigen in…? “De halve finale. Ik hoop uiteraard dat ze verder geraken, maar ik zie ze het niet tot de finale schoppen. De ploeg wint nu wel vlot van pakweg Costa Rica, maar tegen die toplanden zal het toch een ander verhaal zijn.”

4. De verrassing van dit WK wordt…? “Van de toplanden verwacht ik het meest van Frankrijk. Het is lang stil rond hen geweest, maar ik heb hen wat gevolgd en ze maken indruk. Ze hebben ook een compleet team. Maar van de kleine landen denk ik dat IJsland misschien wel weer eens zou kunnen verrassen. Ze zitten in een aartsmoeilijke poule met Argentinië, Kroatië en Nigeria, maar ik kijk uit naar hun prestaties.”

5. Wat vond je van Matrasgate? “Aan de ene kant hilarisch, van de andere kant: kunnen die gasten niet op een gewone matras slapen? Zal dat het verschil maken. Met mijn 1m96 slaap ik overal goed, zolang de matras maar lang genoeg is. En Matrasgate bewijst dat alles ook opgeklopt wordt. Zelfs matrassen.”

Rode Duivels in De Meerhoek op 18, 23 en 28 juni. All-in kaarten voor 30 euro (vijf uren drank en snacks). Kaarten te verkrijgen via 0477 374 775.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier