Wim Callewaert uit Roeselare bepaalt de sterkste Tourwinnaar ooit

© (Foto SB)
Redactie KW

Wim Callewaert heeft met ‘Met kop en schouders, een analyse van de naoorlogse Tourprestaties’ een boek op de markt gebracht waar hij met een zelf uitgevonden 10 procent analyse nagaat welke naoorlogse wielrenner nu echt de beste was.

“Ik kreeg de liefde voor de koers over van mijn vader”, steekt Wim van wal. “Het is mijn eerste boek en is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Het voorbereidend werk begon al in 2005 bij de laatste tour van Armstrong, maar het echte begin van mijn interesse was in 1995 toen er werd afgevraagd of Indurain beter was dan Anquetil. Ik bezocht ook veel oud-renners voor het schrijven van mijn boek. Zo ging ik onder andere langs bij Jean Brankart, Marcel De Mulder, Roger De Cock, Michel Pollentier, Gilbert Desmet en Raymond Impanis om hun verhaal aan te horen. Het boek is ingedeeld in 3 delen. Deel 1 gaat over tijdritten, deel 2 over ritten met aankomsten bergop en deel 3 gaat over de tourzeges.”

10 procent analyse

Om generaties te kunnen vergelijken heeft Wim Callewaert een eigen methode uitgevonden: de 10 procent analyse. “Het is de bedoeling om de sterkste van de rit te vergelijken met de andere 10 procent sterkste renners in dezelfde rit. Met deze methode wil ik de idee dat generaties vergelijken niet kan, ontkrachten. De verbetering van het materiaal zorgt bijvoorbeeld voor een betere tijd ten opzichte van renners van vroeger, maar dit is voor het volledige peloton het geval zodat de analyse betrouwbaar blijft. Zo kon ik bijvoorbeeld besluiten dat Indurain en Anquetil beiden 13 procent beter waren dan de 10 procent beste renners na hen. Op het einde wordt een rangschikking gemaakt wie nu de beste tourrenner is over alle generaties heen, maar wie dat wil weten zal natuurlijk het boek moeten kopen.”

Ook het probleem van doping is met de 10 procent analyse aan te pakken. “Pantani heeft nog steeds de snelste tijd neergezet op Alpe D’Huez in 1997. Hij zat dan natuurlijk aan EPO, maar de rest van het peloton ook, zodat de 10 procent analyse hem niet veel hoger plaatst dan Quintana die hem in 2013 bijna 3 minuten trager opreed. “

Er zijn bepaalde delen in het boek die heel analytisch zijn, maar er staan ook enkele sappige anekdotes in het boek voor de lezer. “Er was bijvoorbeeld een renner in 1956 die de tijdrit ‘s ochtends niet had kunnen uitrijden. Normaal gezien wordt zo’n renner vandaag de dag uit de koers gehaald, maar toen werd besloten om hem strafminuten te geven. Tijdens de rit die namiddag zat hij uiteraard nog fris en won hij de spurt waarna hij zelf de groene trui mocht aantrekken.”

“Ik overweeg om er een reeks van te maken en de ronden van Spanje en Italië ook zo te bestuderen, zo kan ik een volledig overzicht maken. Dit kan wel nog 3-4 jaar duren, want het opzoekingswerk zal hier wat moeilijker zijn en ikzelf volg die ronden minder lang dan dat ik de Tour de France heb gevolgd. Ik vermoed dan ook dat ik een co-auteur zal nodig hebben.”

Tour de France 2018

En wie wint er dan de Tour de France 2018? “Op basis van de 10 procent analyse is Froome zeker niet aan het verzwakken, 2017 was zelf zijn sterkste jaar. Hij wordt wel in Frankrijk, met Hinault als voortrekker, met de grond gelijk gemaakt. Dat mentale mag je natuurlijk ook niet onderschatten. Quintana is gevlamd op een overwinning, maar ik vind Froome nog altijd completer. Hij heeft de juiste kop en past zich gemakkelijker aan.”

Wie meer inlichtingen wil kan mailen naar Wim op wim.callewaert@outlook.be. Het boek is ook terug te vinden in De Zondvloed en in de shop van het Wielermuseum. (TP)

Online bestellen kan via www.deboekmakerij.com/shop. Een exemplaar kost 19,50 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier