Wilma staat 35 jaar achter de toog in volkscafé Monico in Knokke-Heist

De populairste cafébazin van Knokke-Heist Wilma Deweer kent het succes van haar zaak toe aan haar discretie en haar goedkoop, goed getapt pintje. © DM
Redactie KW

Groot feest in het goedkoopste volkscafé van Knokke. Wilma Deweer (60) staat vijfendertig jaar achter de toog in volkscafé Monico. En er zit nog lang geen sleet op. “Ik heb juist het contract met de brouwerij met tien jaar verlengd”, weet de populairste cafébazin van Knokke die van haar klanten een vierdaagse vakantie in Venetië kreeg.

“Ik ben er door mijn nonkel Eddy Deweer ingetuimeld. Hij had financiële zorgen en vroeg me om over te nemen”, vertelt de uitbaatster van het meest populaire café van Knokke.

Lippen verzegeld

“Hier komt iedereen van arm tot rijk, van jong tot oud. De ruziemakers gaan onmiddellijk buiten en mogen nooit nog één stap binnen zetten. Het is één grote familie”, weet de moeder van Ninja en Tommy die zes dagen op zeven haar café runt. “Tot over enkele jaren sloot ik om 21 uur. Nu ben ik open van 9.45 uur ‘s ochtends tot ‘s nachts. Mijn kinderen zijn het huis uit en ik sta graag tussen de mensen. Mijn geheim als cafébazin: ik doe het graag. Achter mijn toog hoor ik veel maar mijn lippen blijven verzegeld”, aldus Wilma die deze week haar contract met Imbev verlengde.

Had ik geweten wat ik nu weet, dan was ik er vroeger aan begonnen

“Als mijn nieuwe contract afloopt, ben ik er zeventig. Maar of ik dan stop? Ik weet het nog niet. Ik doe dit zo graag. Ik werkte vroeger zeven jaar in Ter Kloeffe, een pannenkoekenhuis in Damme. Had ik geweten wat ik nu weet, dan was ik er vroeger aan begonnen. Café doen is mijn leven. Ik run de zaak helemaal op mijn eentje”, klinkt het trots uit de mond van de meest populaire cafébazin aan de Knokse Paul Parmentierlaan.

“In de zomer staan er zes tafeltjes buiten en kan ik daar twintig man zetten. Binnen kunnen er veertig man rechtstaan”, aldus Wilma, bij wie het bijna dagelijks in de Monico full house is.

Goedkope pintjes

“Mijn geheim? Ik lach graag maar vooral ook mijn simpel, goedkoop – 1,90 euro ! Het goedkoopste van Knokke – en goed getapt pintje doet wonderen”, weet Wilma die voor de 35ste verjaardag van de Monico een verrassing voor haar klanten serveerde. “Gedurende twee dagen konden mijn klanten pintjes aan 1 euro drinken en ze kregen elk een fles cava”, aldus Wilma die door haar klanten op handen wordt gedragen. “Voor de 35ste verjaardag van de Monico legden mijn klanten samen voor een reis naar Italië. In maart reis ik voor vier dagen naar Venetië: hotel, vervoer, eten in toprestaurants… alles inbegrepen!”

(DM)