Wilfried Vermeulen ontvangt 17de Prijs Van Wonterghem-De Brabandere

Wilfried Vermeulen en echtgenote Anny Deconinck © (Foto EG)
Redactie KW

Wilfried Vermeulen werd geëerd voor zijn levenslange inzet voor cultuur in de regio Ieper en is de drijvende kracht achter de klassieke concerten WestClassic.

Wilfried Vermeulen (74) is een bekende naam voor iedereen in de regio Ieper met een hart voor kunst en cultuur. Vooral als oprichter en bestuurder van de vzw WestClassic met zijn toegankelijke klassieke concerten. Maar ook voor de beeldende kunsten nam hij verschillende initiatieven. Voor die decennialange inzet ontvangt hij de Prijs Van Wonterghem-De Brabandere 2017.

Het Fonds Van Wonterghem-De Brabandere, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, bekroont elk jaar een verdienstelijke persoon of groep mensen uit de Ieperse regio met zijn Prijs van 12.500 euro. Daarmee wordt hun engagement erkend voor cultuur en erfgoed, voor mensen met een beperking, voor het samenleven in buurt of wijk, voor natuur en milieu, enzoverder.

Wilfried Vermeulen, de laureaat van dit jaar, begon in de jaren 70 met de organisatie van jazzconcerten. In de wijde omtrek van Ieper is hij echter vooral bekend via de klassieke muziek, als drijvende kracht van de vzw WestClassic, die hij in 1985 oprichtte en 30 jaar lang bestuurde tot hij de fakkel in 2015 doorgaf. Jaarlijks organiseert WestClassic zes klassieke concerten, vijf in Ieper en eentje in Poperinge, waarmee een lacune in het cultuuraanbod in de regio werd gevuld. De concerten bouwden, door hun kwaliteit, een trouw publiek op. WestClassic spant zich in, mede via een verlaagd tarief en door samen te werken met academies en lokale muziekverenigingen, om ook jonge mensen warm te maken voor live opvoeringen van klassieke muziek. Maar daar blijft het niet bij: Wilfried Vermeulen stelde als kantoorhouder van een bank vaak zijn lokettenzalen ter beschikking om lokale kunstenaars een expositiegelegenheid te bieden. Hij was medeoprichter van de Kunstkring Van Gogh en startte de nationale wedstrijd van die kunstkring op.

De jury en het bestuur van het Fonds Van Wonterghem-De Brabandere erkennen de verdiensten van Wilfried Vermeulen voor de cultuurpromotie in de regio Ieper en overhandigen hem op 1 december zijn Prijs. Hij is daarmee de zeventiende laureaat. Voorgangers waren onder meer Guido Turck (vorig jaar), Roger Verbeke, Rosette Bouchaert en de palliatieve zorgeenheid van het Jan Yperman Ziekenhuis. Aan de Prijs Van Wonterghem – De Brabandere is een bedrag van 12.500 euro gekoppeld. Wilfried Vremeulen schenkt het totale bedrag aan de vzw WestClassic.

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier