Wie wordt prins carnaval in Zwevezele?

Frederic Wolfcarius en roosje Haike Duyvejonck. © Foto Nele
Redactie KW

Op zaterdagavond 3 februari vindt in Zwevezele de verkiezing van prins carnaval plaats. Dit jaar strijden Frederic Wolfcarius en Andy Soenens voor de felbegeerde titel.

De verkiezingsfuif is ieder jaar opnieuw een spannende avond. Dit jaar neemt het blauwe duo Wolfie 1 met Frederic Wolfcarius (38) en roosje Haike Duyvejonck (18) het op tegen het oranje duo Andy 1 met Andy Soenens (44) en roosje Dymphna Meeuws (46). Het winnende duo ontvangt een prinsenmantel en prinsensteek of tiara. De titel van Bekende Zwevezelenaar krijgen ze er gratis bij.

Hoe groot is jullie liefde voor carnaval?

Frederic:Ik vind het een prachtig volksfeest. Toen ik op zoek was naar een woonst koos ik er bewust voor om naar de gemeente Zwevezele te trekken. Ik wilde carnaval van dichtbij meemaken en feestvieren. Eens zot doen moet kunnen.”

Andy: “Carnaval vier ik dolgraag en heeft een speciaal plaatsje in mijn hart. In Zwevezele bestaat het al 50 jaar en het is een topprestatie om van een klein dorpsfeest naar iets groots te groeien. De Orde van de Bolhoed doet het goed en mag trots zijn.”

Waarom stelden jullie zich kandidaat?

Frederic: “In 2016 stelde ik mij al eens kandidaat en ik beleefde toen momenten die ik nooit meer zal vergeten. Nancy Deboodt was toen mijn roosje, maar we wonnen niet. Na het terugdenken aan de mooie periode en vriendschappen nam ik het besluit om mijn kans nogmaals te wagen.”

Andy:Ik werd al tot prins verkozen in 1994, 1996 en 1997. Die jaren zijn onvergetelijk. Ik ben zelf keizer carnaval. Tijdens de voorbije oudejaarsnacht kreeg ik de kriebels om mij opnieuw kandidaat te stellen. De goestingom er nogmaals voor te gaan, washeel groot. Misschien wordt 2018 het jaar van een vierde overwinning.”

Welke campagne voeren jullie?

Frederic: “Het zal een bijzonder korte campagne worden. Samen met onze supporters gaan we tijdens het weekend op stap en proberen we de mensen warm te maken om voor ons te stemmen. We blijven niet alleen in de gemeente trappelen, maar verkennen onze buurtgemeenten en de echte carnavalsdorpen.”

Andy: “Een campagne voeren in vijf weken is heel kort. Met onze vriendenkring gaan we op stap en stellen we ons voor aan de mensen, ook de personen buiten onze gemeente. Ik weet nu al dat het een periode zal worden met weinig slaap, veel denkwerk en een leven zonder Facebook wegens tijdsgebrek.”

Andy Soenens en roosje Dymphna Meeuws.
Andy Soenens en roosje Dymphna Meeuws.© Foto Nele

Hoe liggen jullie winstkansen?

Frederic: “Dat is een heel moeilijke vraag. Ik durf mij daar niet over uit te spreken. Met een keizer aan mijn zijde heb ik alvast een supersterke tegenkandidaat.”

Andy: “Ik zie het als 50-50. Frederic is een goede vriend, dus spreek ik meer van een vriendschappelijke strijd. Als hij wint, zal ik blij zijn voor hem.”

Hoe kom je aan de blauwe of oranje kleur?

Frederic: “Blauw is mijn gelukskleur. Ik moest niet lang nadenken.”

Andy: “Onze voorkeur ging naar zwart met een gouden randje in het teken van 50 jaar carnaval. De Orde van de Bolhoed wilde echter niet dat we hun kleur overnamen. Het werd het opvallende oranje.”

Krijgen jullie steun van bepaalde verenigingen?

Frederic:Binnen de gemeente ben ik heel actief. Ik heb een vurige vriendenkring bij de plaatselijke brandweer en ben lid van het oudercomité en het feestcomité. Ook de KLJ en de Landelijke Gilde liggen mij na aan het hart.”

Andy: “Het is niet omdat ik geen lid ben van verenigingen dat ik er geen vrienden heb. Daarnaast neem ik ieder jaar actief deel aan de kroegentocht en dat is ook belangrijk.”

Gevarieerd programma

De verkiezingen rond prins carnaval vinden plaats op zaterdag 3 februari in de feesttent langs de Tramstraat. Stemmen kan van 19 tot en met 24 uur. De uitslag wordt omstreeks 1 uur bekendgemaakt. Disco Crocodile en DJ Giovanni zorgen voor de ambiance. Op zaterdag 10 februari kunnen de kinderen vanaf 13.30 uur carnaval vieren in cc De Wissel. Er wordt een jeugdprins en jeugdroosje verkozen. Na de verkiezing gaat het feestje verder met gratis popcorn en chips. ‘s Avonds is het tijd voor de kroegentocht. Om 21 uur kan men verkleed deelnemen. Ieder deelnemend café zorgt voor een muzikale groep. Op zondag 11 februari trekt omstreeks 14.30 uur de 50ste stoet door de straten. Vanaf 17 uur sluit men carnaval af met een prinsenworp, fuif met carnavalsmuziek en optreden van 2 Fabiola en Gunter D.

Info: www.carnavalzwevezele.be

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier