Wie kan ei het verst kwijt op Wevelgems kampioenschap eierwerpen?

'De Frings Toe' organiseren hun tweede wedstrijd eierwerpen.V.l.n.r. Bernard Demeyere, Lies van de Mythe, Dirk Desmedt, Patrick Doornaert , Nico Deroo, Dave Neve, Glenn Doornaert, Luc Delercq, Darcy Casier, voorzitter Eddie Vanheule en Philippe D'Haene. (Foto SLW)
Redactie KW

Wat goed was mag terugkeren. Dat vinden de mannen van ‘Frings Toe’ ook. Daarom organiseren ze opnieuw het Wevelgems kampioenschap eierwerpen. Op paasmaandag 2 april vliegen de eieren weer door de lucht op de terreinen van SPWE. Gewone eieren, geen paaseieren wel te verstaan.

Vorig jaar kwamen 150 deelnemers en nieuwsgierigen naar het Sint-Pauluscollege voor het eerste kampioenschap eierwerpen in Wevelgem. De vrienden van ‘Frings Toe’, op zondagvoormiddag een verdienstelijk groepje fietsers, wilden wel eens iets anders dan een Kubbtornooi. Voorzitter Eddy Vanheule van Frings Toe is helemaal gewonnen voor het concept.

Sensatie

“Iedereen kan deelnemen, je hoeft niet te beschikken over een speciaal talent of techniek en sensatie is gegarandeerd: uiteindelijk eindigt elke beurt met een gebroken ei. “De spelregels zijn simpel. Voor de som van 6 euro krijgt elke ploeg drie eieren. Een ploeg telt drie personen: een gooier, een vanger en een kapitein. De ploegen dienen achtereenvolgens een afstand van 14, 16 en 18 meter te overbruggen. Wie dan nog eieren over heeft, mag naar de derde ronde. Wie daarin verder kan gooien dan 22 meter speelt de finale.

Afgekeurde eieren

Vanzelfsprekend zijn de gooier en de vanger belangrijke pionnen, maar ook de rol van kapitein is niet te onderschatten. Hij dient het gevangen ei terug te brengen naar de gooier. Tussendoor kijken juryleden Patrick Doornaert en Darcy Casier of er bij het vangen geen barstjes in het projectiel zijn. “We zijn heel streng en absoluut niet om te kopen”, zegt Darcy. “Zodra we merken dat de schelp enig mankement vertoont wordt het ei uit wedstrijd genomen.”

“De jury is heel streng en absoluut niet om te kopen”

Heel wat eieren komen zo op de afvalberg terecht. “Vorig jaar werden er ongeveer 300 stuks ‘verbruikt'”, vertelt Eddy Vanheule. “Weet wel dat die afgekeurd zijn voor consumptie. We nemen ze over van een groothandelaar die ze niet meer in de handel mag brengen.”

Eierpetanque

Frings Toe organiseert naast het kampioenschap heel wat nevenactiviteiten. Bekende volksspelen krijgen een eigen invulling. Er is eierpetanque, eierkubben, eierslingeren en eiergolf.

“Reden genoeg om ons een bezoekje te brengen op 2 april”, vindt voorzitter Vanheule. “We vermoeden dat de deelnemers flink geoefend hebben dit jaar, we verwachten dan ook dat een aantal teams verder gooit dan de 26 meter die de winnaar van vorig jaar, drie pintjes en een eik, gooiden.” Inschrijven voor het kamioenschap kan nog in bierhuis de Mythe, of op telefoonnummer 056 41 14 09.

(SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier