Wie helpt blind meisje Feline aan een vakantiejob?

Ondanks haar blindheid kan Feline Dewaele op veel vlakken goed uit de voeten. © foto Davy Coghe
Redactie KW

Feline Dewaele is bijna 18 jaar, woont in Loppem, studeert in Brugge en zoekt een vakantiejob. Eén uitdaging: ze is al zes jaar volledig blind. “Jammer genoeg denken mensen vaak dat ik daardoor niets kan. Ze onderschatten me meestal.”

“Onze oproep voor een vakantiejob via Facebook werd 400 keer gedeeld, maar tevergeefs”, zegt Feline, die niet kan wachten om de handen uit de mouwen te steken. Ze werkte lange tijd in Hostel & Gran Kaffee Passage waar ze onder meer hielp bij de mise-en-place (groenten snijden, salades maken, ribbetjes marineren, …) en de afwas. Tafels indekken en afruimen vormt ook geen probleem. “Eens ik de structuur van de zaak ken, lukt me dat perfect. Ik werkte ook in de Magdalenazaal en deed ook al receptiewerk (telefonie, e-mail, …) want ik studeer Kantoor-Secretariaat in Spermalie. “Dankzij een gratis softwarepakket die op de computer wordt geïnstalleerd, kan ik al deze en andere administratieve taken uitvoeren met mijn braillelat.”

Benedicte Van Kersschaever, de moeder van Feline, runt in Brugge Hotel De Goezeput en werkt daarvoor vaak samen met haar dochter. “Ze pikt de dingen erg snel op, went snel aan een nieuwe omgeving, is leergierig en heel gemotiveerd om te werken. Feline staat open voor alles en ze is bereid zich aan te passen op het vlak van uren en dagen. Enkel telefonieverkoop sluiten we uit.”

Sociaal

In een ideale wereld – eentje waarin ze niet wordt beperkt door haar blindheid – zag Feline zichzelf als verpleegster. “Nu droom ik wel om ooit een eigen zaakje op te starten met gezonde voedingswaren. Ik werk graag in de keuken en hou van koken. Een job die kadert in sociaal werk zou ik ook graag doen in de toekomst.”

Voor haar vakantiejob zou een fulltime leuk zijn, maar ze verwelkomt ook zeker een aanbod met minder uren. “Ik wil gewoon werken, ervaring opdoen, me nuttig voelen en nieuwe dingen bijleren”, vertelt Feline enthousiast. “Omdat ik blind ben, gaan velen er soms meteen van uit dat ik niets kan. Het geeft me natuurlijk wel bepaalde beperkingen maar er zijn veel dingen die ik goed kan. Ik doe dan ook altijd mijn uiterste best om hen te verbazen met hetgeen ik kan”, lacht ze.

Kans geven

“Het liefst kom ik in contact met mensen, want ik ben wel sociaal, dus receptiewerk en telefonie spreken me heel erg aan. Ook in de keuken help ik graag.” Ook haar stages (administratie en ander werk in de bib en een revalidatiecentrum) liggen in de lijn van haar interesses, die ze in haar vrije tijd verder invult met zingen, paardrijden, pianospelen en zelfs acteren. “Ik speelde de blinde dochter van Wim Opbrouck in het theaterstuk Parsifal, waar ik onder meer Duitse liedjes zong.” Ook in Jong Geweld (VTM) en The Voice (VTM) was ze al te zien. “Ik nam deel aan de ‘blind auditions’, begeleidde mezelf op de piano en mocht meteen door naar de volgende ronde.”

Alhoewel ze in Loppem woont, vormt het vervoer naar Brugge, randgemeenten of Oostkamp geen probleem. “Ik hoop dat iemand me een kans wil geven. Bovendien krijgen werkgevers een premie als ze mij laten werken”, lacht Feline. Alle uren zijn bespreekbaar, vervoer is geen probleem. Feline is beschikbaar de laatste twee weken van juli, heel augustus en ook tijdens de weekends doorheen het jaar. Voor meer info, bel Feline op 0484 47 26 54 of mail naar felinedewaele@hotmail.com.

(Elke Van de Kerckhove)