Wie bakt beste taart tijdens Isotopia in Izegem

Johan Geldhof. (Foto Frank) © (Foto Frank)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Het gratis stadsfestival Isotopia schotelt een zomer lang een prikkelend viergangenmenu met verschillende evenementen voor, maar ze starten meteen met het dessert: een bakwedstrijd met als inzet de beste taart of het lekkerste gebak maken. Johan Geldhof van chocolaterie Parfait jureert.

Bakken is hip. Bakwedstrijden op de Britse tv zijn al lang echte belevenissen en dit jaar was er op VIER ook het programma ‘Bake-Off Vlaanderen’. Het ideale moment om ook in Izegem met een bakwedstrijd op de proppen te komen, op zondag 27 mei op Isotopia. Alles begint natuurlijk met een goede kennis van het product en dus vroeg de organisatie aan Johan Geldhof van chocolaterie Parfait of hij het evenement mee wou helpen coördineren. “Ik vond het meteen een tof gegeven en schaar me 300 procent achter het initiatief”, vertelt hij enthousiast. “Heel wat mensen zijn tegenwoordig bezig met bakken en volgens mij zit daar nog heel wat verborgen talent tussen. Dat zouden we graag naar boven zien borrelen en daar is zo’n wedstrijd ideaal voor. Met ‘Bake-On’ gaan we op zoek naar de beste amateur-taartbakker van Izegem, al mogen er ook mensen van buiten de stad aan deze wedstrijd meedoen. Deelnemers zijn vrij in de keuze van hun ingrediënten, al gaat de voorkeur uiteraard naar een origineel recept.”

Wie de uitdaging aan wil gaan, kan zich in verschillende categorieën inschrijven. Drooggebak (van frangipane over carré-confiture tot brownies of cake van de week), fruittaarten (alles waar vers fruit in verwerkt is of als afwerking gebruikt wordt), biscuit (van bruidstaart tot javanaise) en wereld(s)gebak (laat je inspireren door taarten uit andere hoeken van de aardbol). Er is ook een categorie voor professionele bakkers, waarbij de jury op zoek gaat naar de Izegemse Taart 2018. “Voor elke categorie selecteren we tien deelnemers, maar bij meer inschrijvingen gaat de jury over tot voorproefselecties op een eerder tijdstip”, weet Johan. “Die jury bestaat niet alleen uit mezelf, maar ook uit Hans Martens, de winnaar van Bake-Off Vlaanderen. Verder zetelen er ook twee auteurs van bakboeken in.”

Recept

Deelnemers dienen de taarten op voorhand te bakken en op zondag 27 mei tussen 13 en 13.30 uur aan te bieden aan de Bake-On-stand op Isotopia aan de achterkant van kasteel Blauwhuis. “Elke taart krijgt een nummer en in een aparte omslag bewaren we naam en deelnamenummer”, licht Johan toe. “Op de taart mag er geen enkele verwijzing naar de naam van de deelnemer gebracht worden zodat alles reglementair kan verlopen. We beoordelen de taarten niet alleen op uiterlijk, kleur en smaak, maar ook op originaliteit en de naamkeuze. Het is ook belangrijk bij de inschrijving het recept toe te voegen zodat we de samenstelling kunnen beoordelen.”

Aan de wedstrijd hangen ook enkele leuke prijzen vast. “Wie deelneemt verklaart zich akkoord dat zijn of haar recept in een Isotopia-receptenbrochure terecht komt”, weet Johan. “Verder worden o.a. tickets van cultuurcentrum De Leest verloot en een van de hoofdprijzen is een namiddagje komen meedraaien in het atelier van onze chocolaterie. Verder willen we de taart van de hoofdwinnaar ook laten aanbieden bij verschillende Izegemse bakkers zodat het resultaat ook echt in de winkel ligt.”

Isotopia denkt ook aan het goede doel en verkoopt nadien de taarten per stuk en doet dat ten voordele van voedselbank De Stamper. “Er is die dag ook heel wat randanimatie, met aan de voorkant van het kasteel plantenbeurs Tuin & Sfeer en in het Isotopiagedeelte ook nog een middeleeuws dorp en concerten van vier harmonieën en fanfares. De bekendmaking van de uitslag gebeurt om 15 uur. “Kinderen zullen op een aparte stand ook cupcakes kunnen versieren”, verklapt Johan. “Daarnaast maken ze er ook een ijssculptuur en komt er een chocoladebeeldhouwer langs. Afhankelijk van het weer zal dit in de tuin of in het kasteel zelf plaatsvinden.” Ook de Parfait staat er met lekkere roomijsjes. Inschrijven kan door een gemotiveerde mail te sturen naar bake-on@izegem.be. Elke geselecteerde deelnemer ontvangt een bevestiging. Inschrijven kan tot en met dinsdag 15 mei.

(vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier