Weverij Escolys uit Ingooigem wil in vereffening gaan, 65 jobs op de helling

© (Foto MV)
Redactie KW

Interieurstoffenweverij Escolys uit Ingooigem (Anzegem) wil binnenkort vrijwillig de deuren sluiten en in vereffening gaan. Dat heeft de directie op een bijzondere ondernemingsraad bekend gemaakt. De beslissing betekent dat 65 werknemers hun job verliezen. De Brexit, muntschommelingen en concurrentie uit lageloonlanden zorgden voor een belangrijke omzetdaling.

De directie maakte haar voornemen in het kader van de wet Renault bekend. “Alhoewel de omzet sterk gedaald was en er economische werkloosheid was, kwam de uiteindelijke beslissing toch nog hard aan bij de werknemers”, weet Erida Decroubele van de socialistische vakbond ABVV. “Heel wat van hen hebben jaren anciënniteit.”

De komende weken moeten onderhandelingen tussen vakbonden en directie tot een sociaal plan leiden. Het is de bedoeling daar vaart achter te zetten, want tegen eind oktober of half november wil de directie al de deuren dicht doen.

Begonnen in 1960

Textielbedrijf Depraetere Industries langs de Heirbaan in Ingooigem (Anzegem) startte haar weversactiviteiten in 1960 met Richard Depraetere aan het roer. Het ontwikkelde zich tot een belangrijk Europees producent van meubelstoffen.

In 1987 nam huidig CEO Jean-Paul Depraetere als tweede generatie het heft in handen, even later koos men voor de productie van stoffen die dienden als zetelbekleding van vliegtuigen, treinen en cruiseschepen.

Of het nu om een faillissement of een vereffening gaat, de werknemers zijn hun job kwijt

In 2000 wijzigde het bedrijf haar naam in Escolys, een samentrekking van rivieren L’Escaut (Schelde) en La Lys (Leie). Het verlegde toen ook haar marktstrategie met accent op design en aan de man brengen van interieurstoffen.

In 2006 probeerde Jean-Paul Depraetere nog het met een faillissement bedreigde De Poortere Frères uit Moeskroen te redden. Dat mislukte want amper een half jaar na de overname moesten uiteindelijk toch de boeken neergelegd worden. De quasi gelijktijdige overname van de Waregemse gordijnstoffenspecialist Bekaert Decoration Textiles bleef wél overeind.

Omzet en tewerkstelling bleef dalen

Eén grote interieurspecialist creëren was het doel, maar de omzet en de tewerkstelling bleef de voorbije jaren dalen. In 2000 werkten er nog 105 werknemers en haalde het bedrijf nog een omzet van 25 miljoen euro. Die was in 2017 gedaald tot 10 miljoen euro, met een verlies van 0,8 miljoen euro. “Dit jaar daalde de omzet nog eens 20%”, klinkt het bij Jean-Paul Depraetere. “Door de Brexit verdwijnen er belangrijke klanten. Het Verenigd Koninkrijk zorgt voor een Belgisch meubelstofbedrijf al gauw voor de helft van de omzet. Daarbovenop blijven dumping van Chinese producten op de Europese markt en muntschommelingen in Turkije en Zuid-Afrika een belangrijke rol spelen. We wilden een faillissement vermijden en kiezen dus voor een vrijwillige stopzetting. Onze werknemers verliezen hun job maar uit de vacatures die binnenstromen leiden wij af dat er naar hen heel wat vraag is.”

“Of het nu om een faillissement of een vereffening gaat, de werknemers zijn hun job kwijt“, aldus nog Erida Decroubele. “Bij een vereffening is er wel een tewerkstellingscel die hen naar een andere job probeert te begeleiden. De financiële voorwaarden zijn ook interessanter dan bij een faillissement.”

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier