Wevelgemnaars organiseren kubbtornooien voor rolstoelfiets voor de kleine Elise

De Ware Vrienden organiseren voor de tweede maal een cijferkubbtornooi. Ditmaal gaat de volledige opbrengst naar een rolstoel voor Elise. © SLW
Stefaan Lernout

Buiten elkaars weten om organiseren De Ware Vrienden en Sixpack De Sneppe een kubbtornooi, waarvan de opbrengst naar hetzelfde goede doel gaat: een rolstoelfiets voor Elise Oplinus.

De vierjarige Elise Oplinus heeft een zeldzame aandoening: spastische quadriparese, een soort hersenverlamming. Hierdoor zijn zowel haar benen als haar armen te veel gespannen, waardoor ze die niet of onvoldoende kan bewegen. De ouders van Elise, Stephanie Cornelissens en Christophe Oplinus, zoeken middelen om hun dochter in de mate van het mogelijke een leven te laten leiden net zoals andere kinderen. Zo gaat Elise naar de kleuterklas in SPWE. “We dienden haar telkens met de auto te brengen en te halen. Niet evident, want ook de rolstoel moest mee“, vertelt vader Christophe. “Vandaar dat we het idee kregen om haar te brengen met een fiets waarop we een rolstoel konden monteren. Een beetje zoals een bakfiets.”

Verademing

Aanvankelijk dachten ze om zelf zo’n fiets in elkaar te knutselen tot ze vernamen dat je zo’n rolstoelfiets kan kopen bij de mutualiteit. “Gedurende een week mochten we de fiets uitproberen“, zegt Christophe. “Wat een verademing. Voor ons, maar zeker ook voor Elise. We konden op een heel simpele en snelle manier overal naartoe. Naar school, de dokter, op boodschap. En zij genoot met volle teugen van het fietsen.”

“Dankzij de rolstoelfiets kunnen we op een snelle manier overal naartoe” – Christophe Oplinus, papa van Elise

Zo’n rolstoelfiets is een combinatie van een fiets en een rolstoel, bedoeld voor twee personen. De rolstoelgebruiker zit voorop, op een plateau waar de eigen rolstoel op wordt vastgezet. Na die week was iedereen enthousiast, zo’n fiets zou veel oplossen. Het model dat ze voor ogen hebben, kost zo’n 8.000 euro. De familie motiveerde buren en vrienden om dopjes te sparen, zodat Elise nog deze zomer haar eigen fiets kon hebben. Die buren en vrienden deden echter heel wat meer. Zo worden in de komende maanden twee kubbtornooien georganiseerd, waarvan de volledige opbrengst naar ‘een fiets voor Elise’ gaat.

De Ware Vrienden zetten zich voor het derde jaar op rij in om geld in te zamelen voor het goede doel. “Dat doen we door tornooien in te richten”, legt Rudy Versavel uit. “Vorig jaar organiseerden we voor het eerst een cijferkubbtornooi, een variant op het gewone kubben. In 2017 stonden we ook voor het eerst op de kerstmarkt in Lauwe om geld in te zamelen voor het goede doel. Dit jaar steunen we maar één doel: de rolstoelfiets.”

Johan Demeyere (links) van Sixpack De Sneppe organiseert op zaterdag 19 mei een Kubb Tornooi. Onderaan Elise en vader Christophe. Bovenaan opa Dirk Oplinus en oma Marie-Jeanne Callens.
Johan Demeyere (links) van Sixpack De Sneppe organiseert op zaterdag 19 mei een Kubb Tornooi. Onderaan Elise en vader Christophe. Bovenaan opa Dirk Oplinus en oma Marie-Jeanne Callens.© SLW

Ook Johan Demeyere van Sixpack De Sneppe organiseert een kubbtornooi ten voordele van hetzelfde doel. Beide organisaties namen dit initiatief onafhankelijk van elkaar, maar hun doel is hetzelfde. “De fiets is intussen besteld”, aldus een gelukkige Christophe Oplinus. “Er was een levertijd van acht weken, we mochten niet langer wachten indien we nog deze zomer onze ritjes met Elise wilden maken.”

Cijferkubb

Op zaterdag 9 juni organiseren De Ware Vrienden voor de tweede maal een cijferkubb – of Molkky – tornooi. Het komt er daarbij op aan om niet alleen precies te gooien maar ook nauwkeurig te rekenen. Het tornooi wordt gespeeld met 16 ploegen en vindt eveneens plaats aan sporthal De Vlaschaard. Op zaterdag 19 mei doet Sixpack De Sneppe hetzelfde op de velden aan sporthal De Vlaschaard. De wedstrijden starten er om 9 uur. Een team bestaat uit zes personen, wie alsnog wil deelnemen richt zich tot Johan Demeyere op het nummer 0477 81 17 94.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier