Wevelgemnaar Brecht Surmont speurt tribunes af tijdens WK voetbal

Camera 34, langs het veld in Kazan is er een van ons: Wevelgemnaar Brecht Surmont heeft de aangename taak om de meest enthousiaste, aantrekkelijke of gekke supporters te spotten. © GF
Stefaan Lernout

Camera 34 in de reusachtige Kazan Arena rust op de schouder van Brecht Surmont uit Wevelgem. Zijn taak is om in de tribunes die taferelen of supporters te filmen die eruit springen. Als ‘Onze Man in Kazan’ verzorgt hij ondertussen ook een vaste rubriek in het Wevelgemse Duivelspark.

De wedstrijden van het WK voetbal worden uiteraard uitgebreid in beeld gebracht. De herhaling van elke spelfase wordt getoond vanuit alle mogelijke hoeken, al is het maar om de videoref te helpen bij essentiële tussenkomsten. In ieder stadion is dan ook een uitgebreid team van 37 cameramannen en -vrouwen aanwezig.

In het verre Kazan loopt Brecht Surmont (54) met camera 34 rond. Als voetballiefhebber moet hij er de tijd van zijn leven hebben. “Het is inderdaad een fenomenaal evenement, maar ik zie helaas weinig voetbal”, glimlacht hij. “Tijdens de wedstrijden trek ik de tribunes in en focus ik op het publiek. Het is natuurlijk de bedoeling dat ik de meest enthousiaste, de opvallendst uitgedoste en de knapste supporters eruit pik. Veel moeite kost dat niet, tijdens de laatste wedstrijd tussen Iran en Spanje sprongen de Iraniërs zowat op mijn camera.”

België aan het werk

Het is de FIFA die het team cameramensen heeft samengesteld en de officiële beelden uitstuurt. Ook beelden van de persconferenties waarvoor de Wevelgemnaar aangewezen werd. Op die manier komt hij toch dicht in de buurt van coaches en spelers. Brechts tornooi eindigt wel binnenkort, op vrijdag 6 juli. Dan wordt de laatste wedstrijd gespeeld in Kazan. “Hopelijk met onze Rode Duivels”, kijkt hij vooruit. “Als alles goed gaat, speelt België hier de kwartfinale.”

Over de organisatie en infrastructuur is hij zeer te spreken. Er wordt aan alles gedacht en vanzelfsprekend is de security alom aanwezig. “Die is vaak al wat ouder en spreekt enkel Russisch, dus hebben ze hier honderden volunteers moeten inschakelen. Dat zijn jongeren die wel Engels spreken en voortdurend de vertaling naar ons toe maken. Uiteindelijk maken we ons hier wel verstaanbaar”, knipoogt hij.

Onze man in Kazan

Zijn vriendin, journaliste Joanie De Rijke, is eveneens aanwezig in Kazan. Ze schrijft onder meer een stuk over de Iraanse vrouwen in de tribunes. “In Iran mogen vrouwen geen voetbalwedstrijd bijwonen”, legt Brecht uit. “Heel wat Iraanse vrouwen zijn echter aanwezig in Rusland, er werd hen eenmalig toelating gegeven om de wedstrijd Iran-Spanje bij te wonen. Het stadion zat dan ook vooral vol Iraniërs, onder wie heel wat vrouwen.” Wie Brecht live wil zien kan dat tijdens de wedstrijden die getoond worden in het Duivelspark. In zijn eigen rubriek ‘Onze Man in Kazan’ geeft hij er zijn indrukken weer over het huidige WK in Rusland. En wie een wedstrijd in Kazan zelf volgt, kan eens zwaaien. Naar camera 34.