Wevelgem zoekt plusbaasjes voor huisdieren

Schepen Bernard Galle en Chris Vanderbeke van de cel Welzijn samen met vertegenwoordigers van AAP vzw zoeken baasjes en plusbaasjes. © SLW
Stefaan Lernout

Contacten tussen mens en dier kunnen voor waardevolle momenten zorgen. Zeker bij alleenstaanden. En soms heeft de eigenaar van een dier een oppas nodig, al is het maar voor even. Dan kan de ‘plusbaas’ als oppas voor het dier van de ‘baas’ fungeren. De gemeente Wevelgem engageert zich voor dit project en gaat op zoek naar kandidaat (plus)baasjes.

Tijdens de gemeenteraad van april besloot het gemeentebestuur om partnergemeente te worden van de vzw AAP ‘Animal Assisted Projects’ en pilootgemeente van hun nieuwste project AAP+. Die vzw vertrekt van het het contact tussen mens en dier en het gegeven dat beide partijen er baat bij hebben en het hun leven verrijkt.

Het nieuwe project ‘AAP+’ brengt huisdiereigenaren en senioren met elkaar in contact om zo voor alle partijen een voordeel te creëren. Het idee is dat eigenaren van huisdieren hun dier op bezoek laten bij senioren. Die krijgen zo wat meer gezelschap, maar ook voor de huisdieren is dat een goede zaak.

Enkel voordelen

“De eigenaren kunnen daarenboven rekenen op een betrouwbare oppas”, klinkt het enthousiast bij schepen van Seniorenbeleid Bernard Galle. “Bijvoorbeeld als ze op vakantie gaan, of zelfs tijdens de dag als ze op het werk vertoeven.” Dit project heeft vooral een grote impact op alleenstaanden en zorgt voor meer interactie met andere mensen, een huisdier is immers vaak een aanknopingspunt om een gesprek te starten. Het proefproject loopt af op 31 december. Vzw AAP zorgt voor de begeleiding. Tijdens de promotieperiode komt een vrouw gedurende drie maanden één keer per week langs. De bedoeling van die bezoeken is te zorgen voor een matchmaking tussen eigenaars en plusbaasjes.

Er zijn eigenlijk alleen maar voordelen“, beklemtoont Bernard Galle. “We hebben daar trouwens een goede ervaring mee in het woonzorgcentrum van Moorsele waar hond Fiero het dagelijkse leven van de bewoners opfleurt. De hond is werkelijk de beste vriend van de mens.”

Wie zich in dit project kan vinden en zich wil opgeven als plusbaasje of baasje, kan zich inschrijven tot 20 juni via www.aapvzw.be of bij het gemeentebestuur via 056 43 35 27.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier