Wevelgem wil met infopunten taboe rond dementie doorbreken

© SLW
Redactie KW

Wevelgem krijgt vier infopunten dementie, één voor elk woonzorgcentrum in de gemeente. Personen met dementie en hun mantelzorgers kunnen er op een laagdrempelige manier terecht voor informatie en advies. Ook wie met twijfels zit en denkt dat hij misschien dementie zou kunnen hebben, kan daar terecht.

De infopunten vormen een van de initiatieven in het kader van het project Wevelgem dementievriendelijk. Alles gebeurt in overleg met het OCMW en de gemeente, maar het initiatief komt vanuit de vier woonzorgcentra zelf.

1 op 10

Schepen Franck Acke omkadert de problematiek: “Iets meer dan 600 mensen in Wevelgem lijden aan dementie. Als we voor elk van die mensen vier familieleden rekenen, dan komen we snel aan ruim 3.000 mensen. Dat is samen tien procent van onze totale bevolking die van dichtbij met dementie te maken krijgt. De vergrijzende bevolking zal deze evolutie enkel nog versterken. Dat maakt dat dementie de nodige aandacht verdient in onze gemeente.”

“Voor familieleden van of voor mensen met dementie voelt het vaak aan alsof ze er helemaal alleen voor staan”, zegt Jose Lecoutere, directeur van WZC Gulleheem. “Dat er maar weinig plekken zijn waar ze terecht kunnen voor advies en informatie draagt veel bij tot dat gevoel. Huisartsen en specialisten hebben niet altijd de tijd om alle vragen en onzekerheden van hun patiënten uit de wereld te helpen. Op het infopunt dementie willen we burgers een plek bieden waar ze altijd terecht kunnen. Maar waar je ook naartoe kan bellen of mailen als je een vraag hebt over dementie voor jezelf of iemand uit je buurt.

Met je kop tegen de muur

Dementie is heel ingrijpend“, vervolgt Jose Lecoutere. “Een specialist stelt misschien de diagnose, maar heeft verder weinig tijd. De getroffenen lopen met hun kop tegen de muur, ze weten niet waar naartoe met hun talrijke vragen. Vandaar het initiatief om deze laagdrempelige infopunten uit te voeren.”

De Woonzorgcentra gaan al langer om met de dementie problematiek, Jose Lecoutere haalt een treffend voorbeeld aan dat hem zijn hele leven zal bijblijven. “Een man had zijn echtgenote verloren die vele jaren aan dementie had geleden. Toch kwam hij naar een infoavond rond dementie. Toen ik hem na afloop vroeg of hij toch nog iets aan de avond had gehad, ondanks dat zijn vrouw overleden was, barstte hij in tranen uit. ‘Ik heb zo fout omgegaan met mijn vrouw’, zei die man. ‘Had ik voordien geweten wat men mij deze avond verteld heeft, dan had haar leven en het mijne er zo anders uitgezien’. Het taboe rond dementie is nog steeds enorm. En daar willen wij met deze infopunten iets aan doen.”

Individuele benadering

Els Verraest, referent persoon dementie in Sint-Jozef Moorsele legt de bedoeling uit: “Soms volstaat het om een enkele vraag te beantwoorden, soms nemen we de mensen die ons raad vragen mee in een traject dat tot twee jaar kan duren. We vertrekken vanuit de situatie en vragen van de persoon zelf, een heel individuele benadering. We bekijken met wie we in gesprek kunnen gaan, of het bijvoorbeeld opportuun is om langs te gaan bij de kinderen.

“Het kan om een eenmalige, praktische vraag gaan”, zegt Edwine Laridon, directeur van Sint-Camillus. Waar kan ik terecht voor een mantelzorgpremie bijvoorbeeld. Het kan ook een vraag naar bredere hulp betreffen. Zoals hoe ga ik best om met mijn partner? We blijven die persoon opvolgen, geven informatie over een infosessie of een praatcafé en eventueel kunnen we hen doorverwijzen.”

Geen zoveelste folder

Het is zeker niet de bedoeling dat we een zoveelste doorverwijspunt worden“, duidt Els Verraest. “Een plaats waar ze een zoveelste folder krijgen. Als de vraag bij ons terecht komt, gaan we samen op zoek naar een oplossing.”

De uitdaging is om het taboe te overwinnen. Hoe krijg je mensen zover om het infopunt te raadplegen? “Het taboe rond dementie richt veel schade aan en bemoeilijkt de stap naar ons inderdaad”, bevestigt Edwine Laridon. “Daarom gaan we ook actief op zoek, via de thuiszorgwerkers of de poetsvrouwen bijvoorbeeld die signalen opvangen. Binnen de woonzorgcentra hebben we al die expertise opgebouwd die we nu ook willen inzetten voor personen die nog thuis wonen.”

Netwerk is belangrijk“, beklemtoont schepen Acke. “Momenteel zijn een op de drie personen in onze gemeente alleenstaand. Dat cijfer stijgt nog, zeker bij de oudere doelgroep waar vaak een van de partners is weggevallen. Dat maakt het omgaan met dementie tot een van de voornaamste uitdagingen van de nabije toekomst.”

(SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier