West-Vlamingen: het sterkste ras van 't land

29/06/18 om 06:00 - Bijgewerkt om 10:50

Nergens in ons land wonen verhoudingsgewijs meer honderdplussers dan in West-Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers die Krant van West-Vlaanderen opvroeg. En dat hoeft niet te verwonderen, zeggen Lucien De Cock en Jean-Pierre Baeyens, wereldautoriteiten in de geriatrie. "Ken je Okinawa? Een Japans eiland, dat wereldwijd bekend staat omdat de inwoners er zeer oud worden. Wel, West-Vlaanderen is het Okinawa van België", lacht professor De Cock. Tien redenen waarom wij West-Vlamingen zo lang leven.

1. We trekken ouderen van elders aan

Dat er 224 honderdplussers 187 vrouwen en (maar) 37 mannen in West-Vlaanderen wonen? Dat komt vooral door ouderen uit het binnenland die hun oude dag aan zee willen slijten, zal u denken. De kust als rustoord van het land. Dat verklaart inderdaad voor een deel maar lang niet volledig de hoge cijfers in West-Vlaanderen. Bij het oplijsten van de West-Vlaamse honderdjarigen blijkt dat het overgrote deel wel degelijk in onze provincie geboren en getogen is. Een aantal werd geboren 'op de vlucht' en keerde meteen na het einde van de Eerste Wereldoorlog terug naar West-Vlaanderen. Er is dus meer aan de hand.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!