West-Vlaanderen goed voor vier op de tien onderschepte transmigranten

Uit de cijfers blijkt nog dat het aantal transmigranten dat door de politie wordt onderschept is gedaald in vergelijking met vorig jaar. © a-BELGA
Redactie KW

Van de bijna 2.500 transmigranten die tussen januari en maart 2018 zijn onderschept, zijn er bijna 1.000 of vier op de tien aangetroffen in de provincie West-Vlaanderen.

Dat blijkt uit cijfers die minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft gegeven in antwoord op vragen van Kamerleden Brecht Vermeulen (N-VA) en Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD). Uit de cijfers blijkt nog dat het aantal transmigranten dat door de wegpolitie wordt onderschept is gedaald in vergelijking met vorig jaar. Volgens minister Jambon is dat te danken aan het toezicht door de private bewakingsfirma’s.

980 onderschepte transmigranten

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn in ons land 2.469 transmigranten onderschept. De provincie West-Vlaanderen is de duidelijke ‘koploper’ met 980 onderschepte transmigranten, goed voor 40 procent van het totaal. Op ruime afstand volgen Oost-Vlaanderen (420) en Vlaams Brabant (365). In de provincies Limburg (8) en Luxemburg (3) worden amper transmigranten onderschept.

Volgens Jambon wordt momenteel gewerkt met mobiele afhandelingsteams die bijstand verlenen

Uit de cijfers van minister Jambon blijkt wel dat de wegpolitie tegenwoordig minder transmigranten onderschept, bijvoorbeeld op snelwegparkings, dan vorig jaar. Zo trof de Wegpolitie Oost-Vlaanderen in de periode februari-maart 2018 68 transmigranten aan, terwijl dat een jaar geleden voor dezelfde periode nog ging om 103 transmigranten. Volgens de N-VA-minister is die daling toe te schrijven aan het toezicht door de private bewakingsfirma’s op de snelwegparkings.

centraal afhandelingscentrum niet voor meteen

Uit het antwoord van de minister blijkt nog dat een centraal afhandelingscentrum in West-Vlaanderen nog niet voor meteen is. Zo’n centraal afhandelingscentrum, waar de West-Vlaamse procureur onlangs nog voor pleitte, zou de lange en tijdrovende administratieve afhandeling van opgepakte transmigranten vlotter kunnen doen verlopen. Maar er blijken nog vragen te zijn bij de praktische organisatie en kostprijs van zo’n centrum. Volgens Jambon wordt momenteel gewerkt met mobiele afhandelingsteams die bijstand verlenen.

(Belga)

“Niet middel, maar resultaat is belangrijk”

“Het voorstel van de West-Vlaamse procureur is begrijpelijk. Het is echter evenzeer begrijpelijk dat de middelen zo efficiënt en effectief mogelijk zullen worden gebruikt. Als het nu lukt met de mobiele afhandelingsteams, dan is dat goed. Zolang een en ander efficiënt en effectief gebeurt, is voor mij niet het middel belangrijk, wel het resultaat”, zegt N-VA-Kamerlid Brecht Vermeulen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier