West-Vlaamse politie wordt overbelast door toestroom transmigranten

03/04/18 om 09:19 - Bijgewerkt om 11:34

De politie in West-Vlaanderen kreunt onder de werklast door de toestroom van transmigranten. De West-Vlaamse procureur Frank Demeester vraagt de overheid dringend om een centraal punt op te richten waar alle dossiers kunnen worden afgehandeld.

West-Vlaamse politie wordt overbelast door toestroom transmigranten

De West-Vlaamse procureur Frank Demeester. © a-BELGA

Dit jaar werden al 1.233 mensen zonder papieren opgepakt in de haven en op snelwegparkings. Het gaat om vluchtelingen die via ons land Groot-Brittannië proberen te bereiken. Nadat ze zijn opgepakt, volgt nog een lange, tijdrovende administratieve procedure. "Er moeten vingerafdrukken worden afgenomen, onze diensten moeten nagaan of die mensen geseind staan, enzovoort. Daarna is het vaak nog wachten op de Dienst Vreemdelingenzaken. Al die tijd kunnen de agenten niet ingezet worden voor andere taken", zegt Demeester.

Binnenlandse Zaken zegt niet gekant te zijn tegen een centraal punt. "Maar op dit moment kiezen we voor mobiele teams, die vanuit Brussel komen helpen met de dossiers", klinkt het.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!