Wervikse zorgverleners kunnen sneller parkeren door zorgsticker

Thuisverpleger Bernard Geldof en kinesiste Catherine Hervent met de stickers die beschikbaar zijn bij de dienst Openbaar Domein op het stadhuis. © (foto LVW)
Redactie KW

Sinds begin dit jaar is Parkeer+Zorg van kracht. De gemeenteraad keurde het voorstel ingediend door Tom Durnez (CD&V) begin vorig jaar unaniem goed. Eind vorig jaar gaf de gemeenteraad haar fiat over het reglement. Voortaan wordt het gemakkelijker voor zorgverleners zoals huisartsen, verplegers en kinesisten om een parkeerplaats te vinden dicht bij hun patiënt tijdens het uitvoeren van hun job.

“Dit is een uitstekend initiatief voor de zorgverleners”, merkt thuisverpleger Bernard Geldof van Medimoto uit de Briekhoekstraat meteen op. “We waren al langer vragende partij voor zo’n initiatief en zijn vooral tevreden dat het stadsbestuur het parkeerprobleem van zorgverstrekkers erkent. Er is sowieso een bepaalde tijdsdruk om onze job goed te doen. Moeten zoeken naar een parkeerplaats dicht bij de patiënt, is dan ook niet ideaal.” Diksmuide lanceerde de zogenaamde zorgsticker vorig jaar al. Bernard stuurde toen een krantenartikel door naar burgemeester Youro Casier.

Parkeer+Zorg geeft zorgverleners de kans om gebruik te kunnen maken van parkeerplaatsen, opritten en garages die burgers hen aanbieden. Bewoners van Wervik en Geluwe kunnen voortaan met een sticker duidelijk maken dat zorgverleners gerust mogen parkeren voor hun oprit of garage en dit tijdens de duur van het huisbezoek. De zorgverlener op zijn beurt plaatst een speciale parkeerkaart aan de voorruit. Stickers en parkeerkaarten kunnen gratis aangevraagd worden bij de dienst Openbaar Domein.

“Het parkeerprobleem stelt zich uiteraard niet in de verschillende wijken aan de rand van onze stad”, weet Bernard. “Het stadscentrum blijft wel een groot probleem. Zo had ik onlangs een patiënt in de Bakkerstraat waar het echt onmogelijk was om gaatje te vinden. Vooral tijdens de wekelijkse vrijdagmarkt is het soms een catastrofe om een geschikte parkeerplaats te vinden.”

Boetes en opmerkingen

Volgens Bernard begrijpt niet iedereen waarom zorgverleners vaak noodgedwongen verkeerd geparkeerd staan. “Het wekt ergernis op bij buurtbewoners en we krijgen dan ook meermaals opmerkingen. Daarbovenop levert het foutparkeren ons boetes op.”

Een collega van de thuisverpleger paste haar planning van huisbezoeken zelfs aan in functie van de vrijdagmarkt. “Ze bezoekt haar patiënten vroeg om zo weinig hinder te ondervinden. Het systeem Parkeer+Zorg is voor ons alvast een eenvoudig systeem dat we als zorgverlener enkel maar kunnen toejuichen. Het kost de stad praktisch niets. En als zorgverstrekkers in functie hun wagen even kunnen parkeren voor een garage, komen er extra parkeerplaatsen vrij. Daarom ook ben ik ervan overtuigd dat dit project grote kans van slagen heeft.”

(LVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier