Wervikse turnster naar Abu Dhabi voor Special Olympics

Blanche en haar ouders duimen alvast voor onvergetelijke Special Olympics. © LVW
Redactie KW

Donderdag begint ze eraan. Blanche Decorte, 17 en afkomstig uit Wervik, is een van de vier Belgische gymnastes die de kleuren van ons land zullen verdedigen op de Special Olympics World Games in Abu Dhabi. “Dit wordt ongetwijfeld een unieke belevenis”, kijkt ze met de glimlach vooruit.

Blanche woont met haar ouders in de Menensesteenweg. Ze volgt les aan de Hoge Kouter, een school voor buitengewoon secundair onderwijs in Kortrijk en is lid van turnclub KEL en atletiekclub Athleeoo. Papa Koen Biesbrouck is kok in de strafinrichting van Oudenaarde. Mama Karin Charlet is de drijvende kracht achter kinderclub De Regenboog die zich inzet voor kansarme kinderen.

Uren trainen

Blanche maakt deel uit van de Belgische delegatie van een 80-tal atleten met een verstandelijke beperking. In Abu Dhabi , hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, worden dit jaar de Special Olympics georganiseerd. “Het is via de sportclub van mijn school dat ik geselecteerd werd“, vertelt Blanche. “Vorig jaar in mei werd ik tweede tijdens de Special Olympics Belgium. Ik veroverde in de sprongoefeningen goud en zilver op de brug plus brons op de balk. Ik doe het liefst de rekoefeningen maar ik ben wel het sterkst in de sprong over het paard.”

Blanche nam de voorbereidingen op deze Special Olympics heel serieus. “Niet alleen bij KEL maar ook op school haalde ze het onderste uit de kan”, weet haar moeder. “Bij KEL mocht Blanche zelfs buiten de trainingsuren de zaal gebruiken om in optimale omstandigheden te kunnen trainen. Blanche zal er staan en is volgens haar trainer zelfs een potentiële titelkandidaat”, aldus Karin.

Blance.
Blance.© LVW

In Dubai verblijven de atleten drie dagen om te trainen en te proeven van de locale cultuur. Tijdens de grote ceremonie op donderdag 14 maart wordt traditioneel de Vlam van de Hoop aangestoken. Blanche kijkt alvast verlangend uit naar deze openingsceremonie in het Zayed Sports City Stadium. “Ik ben erg trots dat ik ons land mag vertegenwoordigen”, zegt ze. “Het zal wel een kick geven deel te nemen aan de openingsceremonie in zo’n imposant stadion. Ik ben ook wel blij dat mama, papa en mijn twee zussen er bij zullen zijn. Zij worden mijn trouwste supporters.”

Gastgezin

Haar ouders reizen een dag later af naar Dubai waar ze enkele dagen in een hotel verblijven. “Voor de rest van de periode verblijven we dan bij een Nederlands gastgezin”, zegt Karin nog. “Dankzij een kapster in de Menensesteenweg die gehuwd is met een Nederlander kunnen we bij hen terecht. Wij hadden een zeer positieve respons op een spaghetti-avond die we in het Gemeenschapsonderwijs organiseerden. Serviceclub Lions gaf ons eveneens een financieel duwtje en de stad zorgde voor het drukwerk.” (Luc Vanthuyne)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier