Wervik en Wervicq-Sud vieren samen hun 2050ste verjaardag

We zien v.l.n.r. Jean-Gabriel Jacob (burgemeester Wervicq-Sud), Sebastien Meerpoel (schepen van Cultuur Wervicq-Sud), Steven Masil (cultuurfunctionaris Wervik), Mathieu Poix (cultuurfunctionaris Wervicq-Sud) en Sanne Vantomme (schepen van Evenementen Wervik). © MV
Redactie KW

De buurgemeenten Wervik en Wervicq-Sud bestaan volgend jaar maar liefst 2050 jaar en gaan dat het tweede weekend van juli vieren tijdens een groot volksfeest. Er is een budget van 160.000 euro voorzien. In Wervicq-Sud vond vandaag de voorstelling van de affiche, het logo en de grote lijnen van het feestprogramma plaats

De nieuwe grensbrug over de Leie wordt het hart van dit verbroederingsfeest op zaterdag 14 en zondag 15 juli. De ambitie is duidelijk heel groot, want men mikt op meer dan 10.000 bezoekers. “Er zullen twee spiegeltenten staan”, aldus schepen van Evenementen Sanne Vantomme (N-VA). “Bij ons op de Vrijdagmarkt. We voorzien daarin een Bal Populaire met dj’s en een optreden van de Green Onions.”

“Op zaterdag is het de nationale feestdag in Frankrijk en voorzien we ‘s avonds vanaf 22.30 uur op het eiland De Balokken een vuurwerk, met medewerking van de harmonie Onder Ons. Zondag is er een streekproductenmarkt van de Steenakker naar het kerkplein in Wervicq-Sud. Met veel animatie en voor de kinderen een Vlaamse kermis. Op het jaagpad langs de Leie voorzien we tot aan het Nationaal Tabaksmuseum een kunstparcours. We voorzien ook straattheater, met medewerking van de plaatselijke toneelverenigingen.”

Eetfestijn

Belgische en Franse re-enactinggroepen gaan in de twee gemeenten de Romeinse, Middeleeuwse en Napoleontische geschiedenis en het verhaal van de Eerste en Tweede Wereldoorlog in beeld brengen. “We voorzien ook een eetfestijn met chefs uit België en Frankrijk“, zegt cultuurbeleidscoördinator Steven Masil. “We zijn daarin heel voorzicht, want dat is geen gemakkelijke opdracht. Het is dan volop vakantie en we durven er daarom ook nog geen namen op plakken.”

Naast de Leiebrug wordt een brug van ballonnen aangelegd. “Zondag om 16 uur gaan die dan allemaal de lucht in”, zegt Steven. “De mensen gaan aan de ballonnen een kaartje kunnen hangen met daarop een wens voor beide gemeenten. Op de brug voorzien we ook een huwelijk tussen een reus uit Wervik en Wervicq-Sud.”

Gedeeld budget

Zaterdagvoormiddag vindt op het Sint-Maartensplein een internationaal concours voor bellemannen plaats en is er in de namiddag de eerste editie van de stratenloop Franco Belge. Wervik telt 18.300 inwoners, Wervicq-Sud 5.460. “Het budget wordt verdeeld volgens een verdeelsleutel op basis van het aantal inwoners“, aldus de vandaag jarige schepen Vantomme. “Er wordt ook gestreefd naar een maximum aan inkomsten via sponsors en de verkoop van tickets. Bedrijven gaan de spiegeltenten op vrijdagavond kunnen huren.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier