Wervik beperkt bouwmogelijkheden voor woningen in smalle straten

Bercy Slegers kaart de problematiek van de bouwbeperkingen in smalle straten aan. (Foto MV)
Redactie KW

De stad maakt werk van een algemeen bouwreglement. Over de ‘stedenbouwkundige verordening voor de stad Wervik’ liep er een openbaar onderzoek en was er onder meer een infomoment in het stadhuis. In dat reglement komt een lange lijst ‘smalle straten’. Eigenaars krijgen er beperkingen opgelegd.

Volgende straten zijn gecatalogeerd als ‘smalle straten’: Briekhoekstraat (tussen huisnummers 16 en 24), Donkerstraat, Gasstraat (tussen Ter Drapiers en de Duivenstraat), Grauwe Zustersstraat, Groenstraat, IJzerwegstraat, Keizerstraat, Kleine Wervikstraat, Koer Verack, Korte Tramstraat (tussen hoek Ieperstraat tot en met huisnummer 10), Laag Vlaanderenstraat, Nieuwstraat, Ooievaarsstraat, Pastorijstraat, Pontstraat, Rapetstraat (tussen Prinsenstraat en Hellestraat), Sint-Franciscusstraat, Speiestraat (tussen Sint-Maartensplein en Grauwe Zustersstraat en tussen huisnummer 54 en de Toekomststraat).

Bouwlagen

Veel te weinig mensen zijn hiervan op de hoogte“, oordeelt fractieleider Bercy Slegers (CD&V). “Er zou daaraan veel meer ruchtbaarheid moeten worden gegeven. Het concept smalle straten komt een aantal keer terug en ze zijn opgesomd op de laatste bladzijde. Dit is toch wel een fundamenteel nieuw gegeven. De inwoners van deze smalle straten zijn zich niet bewust van het feit dat dit een impact kan hebben op de toekomstige ontwikkeling van hun eigendom. Zo mogen er in geval van appartementen maximum twee bouwlagen komen: het gelijkvloers en de eerste verdieping.”

“Deze woningen in die smalle straten hebben meestal smalle gevels. Als de gevel geen zeven meter is, dan mogen ook geen garagepoorten in de gevel. Wat dan in dat geval met de parkeerproblematiek, dit zijn meestal ook straten waar er geen parking is in de straat.”

Reactie schepen

Er werd geen aparte brief gestuurd naar de eigenaars in de smalle straten“, reageert schepen van Ruimtelijke Ordening Bert Verhaeghe (Open VLD). “Er zijn dan ook geen onmogelijke beperkingen opgelegd voor eigenaars in die straten. Er wordt enkel opgelegd dat in die smalle straten geen meergezinswoningen kunnen van meer dan twee bouwlagen.”

“Als de gevel geen zeven meter breed is, mag er geen garagepoort in”

“Het gebruikelijke gabariet van twee bouwlagen en een hellend dak kan dus nog altijd, als gezinswoning of als meergezinswoning. Als er in een ander Ruimtelijk Uitvoerings Plan (RUP) dergelijke voorschriften staan, worden de eigenaars ook niet apart aangeschreven. Nu niet en vroeger ook niet.”

“Bij CD&V weten ze blijkbaar niet goed wat ze willen. De ene keer is men tegen elke meergezinswoning en als er dan een effectief instrument wordt uitgewerkt om een rem op ongebreidelde appartementisering te zetten, is het ook weer niet goed.”

“In een smalle straat is het stedenbouwkundig niet gewenst om hoger te bouwen dan twee bouwlagen en hellend dak, dit omdat er meer risico is op inkijk en/of schaduw op woningen aan de overzijde van de straat.”

(Erik De Block)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier