Werken nieuw zwembad in Wevelgem starten in juni

© GF
Redactie KW

Half juni start de bouw van het nieuwe zwembad. Het wordt in eerste instantie een zwembad voor scholen, baantjes- en sportzwemmers. En voor gezinnen met kinderen tot acht jaar. De fans van de suizende glij- en wildwaterbanen zullen er hun gading niet vinden. De gemeente blijft exploitant van het zwembad en rekent op 120.000 bezoekers per jaar.

Precies nu het zwembad in Kortrijk in zijn finale fase gaat, maken schepen van sport Geert Breughe en burgemeester Jan Seynhaeve de plannen bekend van het nieuw te bouwen zwembad in Wevelgem. Zoals bekend komt het op de plaats waar nu terrein vier ligt van Campus Sportspoor. Het gebouw met een oppervlakte van 1.624 vierkante meter telt twee verdiepingen. Op het gelijkvloers vinden we drie baden, op de eerste verdieping onder meer de cafetaria en twee klaslokalen die bezoekende scholen kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer verschillende klassen met gezamenlijk transport de verplaatsing maken.

Drie baden

Het huidige zwembad dateert van 1974, de vergunning vervalt in 2021. “We plannen om de werken te starten in juni van dit jaar”, legt schepen Geert Breughe uit. “Het gebouw zou klaar zijn tegen eind 2020. De totale kostprijs bedraagt bijna tien miljoen euro, waarvan ruim een miljoen euro gerecupereerd wordt via de projectoproep bovenlokale sportinfrastructuur. Tijdens de werken wordt ook de huidige atletiekpiste vernieuwd en komt er een beachvolleybalveld.”

Wie een recreatiezwembad zoals in Centerparcs verwacht komt bedrogen uit. Er wordt bewust gekozen voor een zwembad waarbij de focus ligt op zwemmen.

Er komen drie baden, het grootste is een 25 meter bad met zes zwembanen, eentje meer dan het huidige. Het is over de hele lengte 1,10 meter diep, een deel kan door middel van een beweegbare bodem tot drie meter worden gezakt. “Wat zowel toelaat aan onze duikclub om te blijven oefenen in het zwembad, als aan onze senioren of aquagymers om zich veilig te verplaatsen over de hele lengte van het bad”, aldus schepen Breughe.

Het tweede bad is een instructiebad, vergelijkbaar met het huidige, van 7,5 meter breed en 10 meter lang.

Peuter- en recreatiebad

Het derde bad zorgt dan toch voor een recreatieve toets. “We willen jonge gezinnen met kinderen tot acht jaar aan hun trekken laten komen“, zegt schepen Geert Breughe daarover. “Dit peuter- en recreatiebad is 30 cm diep, er komen een brede glijbaan, een kleine glijbaan en talrijke speelelementen in.”

Het is dus een bewuste keuze om niet meer recreatieve elementen te voorzien zoals een wildwaterbaan, een golfslagbad of een buitenlagune. De fans van het langere glijden zullen andere zwembaden in de buurt moeten opzoeken. “We richten ons op het schoolzwemmen, baantjes- en sportzwemmen”, bevestigt burgemeester Jan Seynhaeve. “Toen wij zes jaar geleden de bevolking bevraagden bij de opstelling van ons beleidsplan, bleek daaruit reeds de voorkeur voor een gewoon zwembad boven een recreatief zwemparadijs. Bovendien kunnen wij toch niet optornen tegen mega constructies zoals Kortrijk Weide of Bellewaerde. Wij rekenen er daarentegen wel op dat wie rustiger oorden opzoekt om echt te zwemmen, eerder naar Wevelgem zal komen. Ook vanuit andere gemeenten die momenteel of in de toekomst geen zwembad zullen hebben.”

(Lees verder onder de foto)

Werken nieuw zwembad in Wevelgem starten in juni
© GF

Het bestuur hoopt op een toestroom, tot 120.000 bezoekers per jaar. Momenteel zijn dat er 85.000. Dat brengt extra verkeer met zich mee. “Klopt”, antwoordt burgemeester Seynhaeve. “Hou er echter wel rekening mee dat 15.000 Wevelgemnaren wonen binnen een straal van twee kilometer. Een niet onoverkomelijke afstand om met de fiets te overbruggen. Daarenboven is er rond het zwembad nog 6.000 vierkante meter vrije ruimte. Die kan ingevuld worden met gras, speelelementen en parking. Afhankelijk van de nood kunnen we flexibel omspringen met die ruimte.”

Nog geen naam

Het nieuwe zwembad, dat nog geen naam kreeg, wordt dus in gebruik worden genomen begin 2021. Tot dan blijft het oude zwembad in Wevelgem centrum open. De gemeente is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Kortrijk, zelf volledig exploitant van het nieuwe zwembad.

Vragen rond uitbating van de cafetaria en de openingsuren zijn nog niet ingevuld, maar kunnen dus door de gemeente bepaald worden. Net zoals de tarieven die, zoals momenteel het geval is, laag zullen gehouden worden.

(SL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier