Werken aan de looppiste en het voetbalveld in Tielt gaan van start

Barbara Neiring, Korneel Vandenhede, Kelly Maertens, Arne Lambrecht, Dennis De Wilde, Brecht Deruyter, Rani Deruyter en Jelle Deruyter liepen voor het laatst op de oude piste tijdens de 12-urenjogging. © Foto WME
Redactie KW

De 12-urenjogging tegen kanker was de laatste gelegenheid om nog eens op de oude piste te lopen. Vanaf maandag 19 maart krijgt het sportterrein een nieuwe bovenlaag. “De piste zal tot 1 juni niet beschikbaar zijn, maar er zijn in Tielt alternatieven”, aldus schepen van Sport Simon Bekaert (SP.A).

“De bestaande piste is 22 jaar oud en aan vernieuwing toe. Veerkracht is een van de voornaamste voordelen van een atletiekpiste en die is sterk afgenomen. Om zowel de recreatieve sporters als atletiekclub AV Molenland tegemoet te komen, voorzagen we in de begroting de nodige budgetten om de piste te vervangen”, verduidelijkt de schepen, die zelf de loopschoenen wel eens durft aan te trekken.

Ook voetbalveld

De bestaande rode toplaag wordt verwijderd, net als het onderliggende asfalt. Alles wordt vervangen door een nieuwe asfaltonderlaag en een roodbruine kunststoftoplaag. “Die laatste is opgebouwd uit een waterdoorlatende basis met daarop synthetisch rubber. Gelijktijdig komt aan de binnenzijde een nieuw systeem met goten, zandvangers en afdekkingen die specifiek bedoeld zijn voor atletiekbanen. Maaitegels, een nieuwe steeplebak die aangepast is aan de huidige normen en een nieuwe laag op de balken voor ver- en hinkstapspringen zijn ook voorzien”, zegt Simon Bekaert nog.

“De pistes op Watewy en langs de Ringlaan kunnen de extra lopers opvangen” – Simon Bekaert, schepen van Sport

“Op het aanpalende terrein, dat nu al ingericht is als speer- en discusveld, komt een extra oefenterrein voor het jeugdvoetbal. Dat terrein ligt drie meter hoger dan de piste en vandaag wordt het niet gebruikt om te voetballen om de eenvoudige reden dat de ballen naar beneden zouden rollen. Door een drie meter hoge groene draadafsluiting en een ballenvanger van zes meter te installeren, lossen we dat op. Zo zal behalve atletiekvereniging Molenland ook het jeugdvoetbal het sportterrein kunnen benutten.”

Na een aanbestedingsprocedure kwam Sportinfrabouw uit Essen als beste uit de bus. De werken starten op 19 maart en duren tot 1 juni. Het terrein wordt voor de volledige duur van de werken afgesloten. De kostprijs van de werkzaamheden is beraamd op 293.000 euro voor de piste en 5.000 euro voor het voetbalterrein.

Alternatieven

Simon Bekaert: “Tussen 19 maart en 1 juni zijn piste en binnenveld niet te gebruiken, dat klopt. Om die korte periode te overbruggen zijn er maatregelen genomen op Watewy en de Finse piste langs de Ringlaan. Op die laatste werd door de groendienst extra hakselhout voorzien en het aantal strooibeurten wordt verhoogd. De atletiekpiste op Watewy krijgt eveneens een extra onderhoudsbeurt om meer lopers te kunnen verwelkomen de komende twee maanden.”

Markt maandag weer open

Het is de Tieltenaar ongetwijfeld niet ontgaan dat het recent vernieuwde wegdek van de Markt nog eens onder handen wordt genomen. Na de eerste werken, die in november vorig jaar uitgevoerd werden, liet de natuurstenen verharding te wensen over. De aannemer werd daarvoor in gebreke gesteld. Vanaf maandag 19 maart is weer normaal verkeer mogelijk. “De stenen konden loskomen omdat het fout liep met de gebruikte mortel”, aldus schepen van Openbare Werken Veerle Vervaeke (Open VLD). “Net op stukken rijweg, waar dus effectief verkeer passeert. De verantwoordelijke aannemer werd daarvoor in gebreke gesteld en zou in eerste instantie de herstellingswerken uitvoeren vanaf 12 februari. Kou en nachtvorst maakten dat echter onmogelijk. Uitstel tot 5 maart werd vooropgesteld en die datum kon worden aangehouden.”

De aannemer kwam ondertussen – op zijn kosten – de Markt herstellen ter hoogte van de verbinding Bruggestraat-Nieuwstraat. De herstelwerkzaamheden duurden slechts een viertal dagen, tot 9 maart, maar vooral de daaropvolgende droogtijd van tien dagen zorgt ervoor dat de Markt opnieuw volledig open is voor alle verkeer vanaf maandag 19 maart.

(Ruben De Vooght)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier