Werelddag van de migranten en vluchtelingen

Redactie KW

Naar aanleiding van de werelddag van de vluchteling bracht de Brugse Bisschop Lod Aerts, net als zijn andere colega’s in het land, een bezoek aan een of ander vluchtelingen- of migrantenkamp. Voor Mgr Aerts werd dit Fedasil Poelkapelle.

“Meer dan 100 jaar geleden riep de katholieke kerk 14 januari uit tot werelddag van de migrant en de vluchteling. De toenmalige paus uitte bij het instellen van die dag zijn bekommernis voor het grote aantal vluchtelingen. Ook in onze streken trokken toen massaal veel mensen naar de buurlanden omwille van het geweld van WO I”, vertelt bisschoppelijk woordvoerster Inge Cordemans.

“Alle Belgische bisschoppen brengen die dag een bezoek aan vluchtelingen. Het gaat om een symbolische daad die de bekommernis van de bisschoppen uitdrukt én die ook waardering wil tonen voor de vele mensen die zich hier inzetten. Op deze werelddag van de migrant en de vluchteling bezoekt bisschop Lode Aerts het asielcentrum van Langemark-Poelkapelle. Ook dit bezoek is symbolisch: het was 100 jaar geleden toen de kerk deze werelddag instelde in oorlogsgebied. Vele Belgen trokken toen naar veiligere oorden”, aldus Inge.

Werelddag van de migranten en vluchtelingen

Vandaag bezocht bisschop Lode Aerts in deze streek die zo getekend we door de oorlog mensen die hun huis verlieten, op de vlucht voor oorlog, honger en geweld. In het asielcentrum maakte de bisschop kennis met de werking van het asielcentrum. Hij sprak met de mensen die er werken en zij die er verblijven. Bisschop Lode Aerts luisterde naar hun verhaal. “Het symbolische bezoek onderstreepte de grote bekommernis die hij heeft voor het onthaal en de integratie van migranten. In 2017 maakte bisschop Lode Aerts 16 volle dagen de tijd om de provincie West-Vlaanderen en de kerkgemeenschappen te leren kennen. Op het programma van verschillende bezoekdagen stond dikwijls een ontmoeting en gesprek met vluchtelingen en met mensen die zich voor hen inzetten”, stelt Inge.

“Bij de 16 bezoekdagen die ik in de provincie aflegde ging ik af en toe in gesprek met vluchtelingen. Jongeren die hard werken om in school mee te kunnen. Volwassen vluchtelingen die al vele wateren doorzwommen en hier bouwen aan een beter leven. Hun verhalen raakten me. Ook de inzet van professionelen en vele vrijwilligers die deze mensen willen bijstaan, die hen verwelkomen én die hen helpen te integreren is bijzonder groot” aldus de bisschop. “Paus Franciscus roept naar aanleiding van deze dag op tot verwelkomen, beschermen, bevorderen en integreren ” besluit de bisschop Lode Aerts.

(RB – Foto’s RB)