Wekelijkse markt in Sijsele officieel van start

Voorzitter van de Bond van West-Vlaamse Marktkramers Manfred Christian met burgemeester Joachim Coens en onder meer schepenen Christoph De Sutter en Eveline Van Queckelberghe. © EV
Redactie KW

Dinsdag vond voor de eerste keer de wekelijkse markt plaats op het Vredeplein in Sijsele. De markt werd officieel geopend door burgemeester Joachim Coens. “Dit kan de dorpssfeer alleen maar ten goede komen.”

De vraag om een wekelijkse markt leefde al langer bij de middenstand en de bevolking. Een tiental marktkramen strijkt vanaf nu telkens op dinsdagnamiddag neer van 14 tot 18 uur en bieden allerlei waren aan, van vlees, vis, kaas, desserts, olijven en granola tot handtassen en portefeuilles.

Verkeersvrij Vredeplein

Het Vredeplein wordt hiervoor iedere dinsdagnamiddag verkeersvrij gemaakt en voor parkeergelegenheid kan worden uitgeweken naar het Lindeplein. “Dit brengt niet enkel als ontmoetingsplaats voor de bevolking een positieve impuls, maar ook voor omliggende horeca- en handelszaken”, zegt burgemeester Joachim Coens, die met enkele schepenen de markt officieel inwandelde.

“We kozen als locatie bewust voor het Vredeplein en niet het Lindeplein. Door de aanwezigheid van de school ontstaat daar rond 16 uur immers heel wat drukte door het einde van de schooldag. In dit scenario doet het Lindeplein dienst als parking en kost het de marktbezoekers slechts twee minuutjes om tot op het Vredesplein te wandelen.”

Meteen heel wat bezoekers

De eerste Sijseelse markt kreeg al meteen heel wat bezoekers. “Ik merkte al snel dat er hiermee blijkbaar wel een nood wordt ingevuld. De opkomst is opmerkelijk, ik denk dat deze markt een groot succes wordt”, zegt marktkramer Frank Van de Velde, die cuberdons aan de man brengt.

Ook Bjorn Scheuremans van de Dessertmobiel heeft er een goed oog op. “Er hangt een gezellige sfeer en wat belangrijk is: mensen passeren niet alleen, ze kopen ook effectief. Mijn voorraadje pannenkoeken was ik in een mum van tijd kwijt, dus ik moest na een uurtje al weer bijbakken.”

Initiatiefnemer Christian Manfred, voorzitter van de Bond van West-Vlaamse Marktkramers, brengt tijdens deze eerste marktnamiddag nog de laatste organisatorische details in orde. “De kraamplaatsen werden al op voorhand bepaald, maar eens alles er werkelijk staat, moeten er soms nog kleine zaken worden aangepast. Zoals bijvoorbeeld extra stopcontacten zoeken, kijken of de marktkramers wel genoeg plaats hebben en er ook voor de bezoekers ruimte genoeg is om makkelijk overal langs te komen. Door de goede opkomst zien we meteen of alles draait en dat doet het”, zegt Manfred tevreden.

“De markt kwam er eigenlijk op vraag van de marktkramers zelf, die op dinsdagnamiddag nog tijd hadden om er een markt bij te nemen. En aan de opkomst te zien is Sijsele blij ons te zien.”

(EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier