Wegdek Bergelen in Gullegem wordt jaar na jaar erger: buurtbewoners uiten ongenoegen

© CLL
Redactie KW

Bergelen, ooit een rustige buurtweg in Gullegem, wordt door het sluipverkeer stilaan herleid tot een slagveld en enkele misnoegde buurtbewoners trokken aan de alarmbel.

De situatie met de buurtweg is niet nieuw, maar de schade aan het wegdek wordt jaar na jaar erger. Een bekommernis die ook enkele inwoners uit Gullegem ongerust maakt. “Ik denk dat het wegdek op zich boekdelen spreekt”, aldus één van hen. “Putten, barsten, overal losliggende stukken, het lijkt op momenten wel een beetje op Oost-Europa hier.”

Dat de straat dringend nood heeft aan werken staat buiten twijfel, maar ook de intensiteit van het verkeer springt meteen in het oog. “Bergelen is een weg die eigenlijk enkel geschikt is voor lokaal verkeer”, gaat de bewoonster verder. “Maar wie hier langer dan een kwartier staat, ziet meteen dat zo ongeveer iedereen hier voorbij raast. Auto’s, bestelwagens, grote vrachtwagens, allemaal proberen ze via deze kleine weg de files en de werken in de industriezone te omzeilen. Wanneer je dag na dag tientonners te verwerken krijgt, op een kleine weg die enkel voor personenwagens geschikt is, dan weet je op voorhand dat er problemen van gaan komen.”

“Niet nodeloos dramatiseren”

De Wevelgemse schepen van Openbare Werken, Stijn Tant, erkent het probleem maar nuanceert meteen ook de zaken. “Het is inderdaad zo dat Bergelen zich gaandeweg is gaan profileren als een sluipweg voor verkeer dat er eigenlijk totaal niet thuis hoort, maar daar hebben de werken in de industriezone vooral een grote hand in. Telkens wij een melding krijgen van schade of putten, sturen we onze mensen erop af om de zaak te herstellen. Ik wil dan ook graag aanstippen dat we de zaken niet nodeloos moeten gaan dramatiseren”.

Is er dan totaal geen betering in zicht? “Bij de gemeente liggen de plannen voor een grondige renovatie al lang op tafel, maar tal van externe factoren hebben hier steeds maar weer de zaak op de lange baan geschoven. Eerst konden we met de renovatie beginnen nadat een private verkavelaar klaar was met de grondwerken. Maar een boze buur kon die verkaveling niet smaken en slaagde erin de werken een halt toe te roepen. Toen dat van de baan was, moest de provincie ook nog starten met de aanleg van een rondpunt aan het provinciaal domein, maar ook daar was een buur het niet eens met de gang van zaken en hij trok naar de rechtbank. De gemeente moest opnieuw alle plannen opbergen en wachten. Normaal zijn ook al die problemen nu van de baan en éénmaal alle werken zijn afgerond, kunnen wij als gemeente er ook aan beginnen.”

(CLL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier