Weekend lang kleiduifschieten in de Hooistraat in Beveren

Jordi Claeys met het geweer over de schouder: "Door de grote belangstelling maken we er een tweedaagse van." (Foto SM) © (Foto SM)
Redactie KW

Langs de Hooistraat wordt er tijdens het weekend van 25 en 26 augustus al voor de 16de keer aan kleiduifschieten gedaan. Iedereen is er iedere namiddag vanaf 13 uur van harte welkom om te proberen zoveel mogelijk kleiduiven neer te halen.

“Het is indertijd allemaal ontstaan toen Jacques Decancq hier kwam wonen”, opent vader Patrick Claeys (54), die het evenement samen met Jacques Decancq, Paul Marcus en zijn zoon Jordi Claeys organiseert.

“Hij had zo’n machine staan om aan kleiduifschieten te doen en we hebben dat eens geprobeerd op ons veld. Het was plezant en zo is het idee ontstaan om een wedstrijd te organiseren. Ondertussen zijn we al aan onze 16de editie toe.”

“In het begin was het alleen op zondag, maar na een paar jaar was de belangstelling zo groot dat we beslist hebben om naar twee dagen te gaan. Veel schietingen zijn er immers niet meer in West-Vlaanderen.”

“Het is telkens een plezant weekend (lacht), maar ik ben ook blij als het gedaan is. Er kruipt immers heel wat werk in. Het veld moet overdekt zijn met doeken om de klei op te vangen en dat moet dan ook nog opgeruimd worden hé.”

Drie machines

“We beginnen er iedere dag om 13 uur aan en het duurt meestal tot rond 20 uur”, neemt zoon Jordi Claeys (22) over.

“Vorig jaar was er enorm veel volk, rond de 200 schutters. Het was zelfs te druk om iedereen vlot te kunnen laten schieten. Daarom hebben we beslist om dit jaar een extra machine te plaatsen, waardoor we er nu drie zullen hebben. Zo hoeven de mensen niet te lang te wachten om te schieten. Iedereen is alvast welkom, met of zonder licentie om te schieten. De mensen die het gewoon eens willen proberen, kunnen ter plekke een dagpas kopen.”

“Mensen die het willen proberen, kunnen ter plaatse een dagpas kopen”

“Er mag wel alleen met staalhagel van maximum 28 gram, die hier ook kan gekocht worden, geschoten worden”, gaat de jonge Bevernaar verder.

“Lood is immers al een jaar of drie verboden, net als het schieten met automatische wapens. Een reeks, waarin je tien keer mag schieten, kost 5 euro. En licentiehouders krijgen een stempel, wat nodig is om aan hun licentie te kunnen voldoen.”

Een stempel

“Je moet immers minstens twaalf keer per jaar schieten om je licentie en wapen te mogen behouden. Er zijn ook prijzen voorzien voor de winnaars.”

“Bij trapstand, waar de schijf alle richtingen uit kan vliegen, is dat een fles wijn. Bij oefenstand, waar de schijf gewoon rechtdoor gaat, krijgt men een drankbonnetje.”

“Het kleiduifschieten vindt plaats langs de Hooistraat in Beveren, waar er ruimschoots parking is op de weide. De mensen moeten niet per se schieten om langs te komen.”

“Ze kunnen ook gewoon een kijkje komen nemen en iets drinken. Hopelijk hebben we de weergoden aan onze kant, want bij regen kan er niet geschoten worden”, besluit Jordi Claeys, die naast het kleiduifschieten nu ook is beginnen jagen.

“De passie wordt met de jaren groter”, besluit Jordy. (SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier