Weduwe van ereburgemeester Albert Sansen uit Poperinge viert honderdste verjaardag

© MD
Redactie KW

Maria Van Remortel vierde vandaag haar honderdste verjaardag in het woonzorgcentrum OLV Gasthuis in Poperinge, waar ze sinds vier jaar verblijft. Dat deed ze in aanwezigheid van enkele familieleden, burgemeester Christof Dejaegher, schepen Loes Vandromme, directeur van het centrum Mieke Vandeputte, personeelsleden en medebewoners.

Maria Van Remortel werd geboren in de 11-Novemberstraat in het Antwerpse Merksem op 7 november 1917. Ze liep daar ook school en later leerde ze voor modiste in Brasschaat. Na een zorgeloze jeugd brak de oorlog uit. “Mijn ouders hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog twee Belgische officieren logement gegeven. Albert Sansen uit Poperinge was adjudant en kwam elke dag langs om zijn orders te ontvangen van de twee officiers. De vonk tussen Albert en mij sloeg over. Later fietste Albert verschillende malen van Poperinge naar Merksem om mij te zien. We zijn getrouwd op 5 mei 1941. Na de oorlog ben ik Albert gevolgd naar Poperinge. Hij en zijn vader hadden er immers een drukkerij en waren uitgevers van De Poperingenaar, het latere Wekelijks Nieuws. Vorig jaar vierden we nog het feit dat we 75 jaar getrouwd waren. Maar Albert, die gedurende elf jaar CVP-burgemeester van Poperinge was, overleed op 14 oktober op 101-jarige leeftijd”, vertelt Maria Van Remortel.

Hersteld na val

Marial heeft vier kinderen: Claire, Willy, Monique en Luc. Ze heeft negen kleinkinderen (allen meisjes) en negentien kleinkinderen. Ze hield enorm van uitstapjes. Zo ging ze met haar echtgenoot elk jaar enkele maanden en nog vele weekends naar zee. Ook ging ze vaak mee met haar man naar conferenties voor drukkers, ergens in Europa. Met de Rotaryclub van Ieper is ze zelfs op reis geweest rond de wereld. Bij mooi weer kan je Maria nog steeds terugvinden op het bankje in de binnentuin, waar ze vroeger ook altijd zat met haar echtgenoot. Kort na het overlijden van haar man kwam Maria ten val in het woonzorgcentrum en verbleef ze een goede week in het ziekenhuis. Maar nu is ze er weer helemaal bovenop.

“Mijn geheim om zo oud te worden? Veel zwijgen en toegeven. En om beurten eens je gedacht mogen zeggen en doen. Wanneer het steeds dezelfde is die gelijk moet krijgen, duurt dat niet lang. En zoveel mogelijk samenzijn met je echtgenoot, zolang dat kan”, besluit Maria.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier