Weduwe overleden visser: “Na bijna tien maanden blijf ik met evenveel vragen zitten”

Redactie KW

Afgelopen week raakte het nieuws bekend dat het lichaam van Bouba, de vermiste visser van de Z.582, begin september werd teruggevonden. In augustus werd het onderzoek naar de omstandigheden waarin het ongeluk gebeurde afgesloten. Veerle Roman, de weduwe van overleden visser Eric Maeckelbergh, blijft met veel vragen zitten.

Omae Fall Diaw Dabacar (39) was aan boord van de Z.582 toen het tijdens de nacht van dinsdag op woensdag 28 december 2016 kapseisde voor de kust van Engeland. Maandenlang werd Bouba – onder die naam kon iedereen hem – vermist. Tot hij in september aanspoelde in Engeland. Het nieuws raakte nu pas bekend omdat hij nog officieel geïdentificeerd moest worden. Bouba werd herkend aan zijn ketting die hij steeds droeg en zijn laarzen. Alles wijst er op dat Bouba meteen is verdronken. Het onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval werd eigenlijk in augustus al afgerond.

“Ik krijg er Eric niet mee terug maar ik hoop dat we ooit weten wat er die nacht gebeurd is”

De weduwe van Eric Maeckelbergh (38), Veerle, blijft met veel vragen zitten. Het is de eerste keer na die helse week dat ze ons te woord wil staan. “Het onderzoek is dan wel afgerond maar geen enkele van mijn vragen is beantwoord”, zegt Veerle. “Er wordt aan verschillende pistes gedacht maar geen enkele piste biedt uitsluitsel. Ik weet dus nog steeds niet wat er die nacht precies gebeurd is, niemand weet het. De enige die het weet is waarschijnlijk Eric zelf. Ik heb ook het gevoel dat Eric snel vergeten werd. Ik vraag me ook nog steeds af hoe het kan dat de veiligheidsapparatuur niet heeft gewerkt. Het is me al verschillende keren uitgelegd maar ik kan er gewoon niet bij.”

“Volgens de deskundigen is het schip erg snel omgedraaid, waardoor de veiligheidsapparatuur geen tijd had om in werking te treden. Ik heb dan zoiets van: is de hele visserij dan in gevaar? Het kan morgen opnieuw gebeuren. Ik krijg er uiteraard mijn Eric niet mee terug maar ergens hoop ik dat we toch ooit te weten komen wat er die nacht precies gebeurd is. Weet je, zelfs zijn officiële overlijdensakte kregen we nog niet van de Engelse autoriteiten.”

Liefde

“Het gemis hier thuis blijft uiteraard groot”, gaat Veerle verder. “Onze dochter Hailey (7) leek op het moment dat het ongeval net was gebeurd weinig te beseffen. Maar nu komen de vragen. Wat moet ik haar antwoorden? Ik weet het niet? Ook Kenji, onze zoon, blijft met vragen zitten. Ik denk dat we het nooit te weten zullen komen. Eric hebben we mee naar huis genomen. Zijn urne staat hier in een hoekje naast onze televisie. We zaten altijd samen in dat hoekje in de zetel met de kindjes naast ons.”

Weduwe overleden visser:

“Hij heeft hier zijn plaatsje terug gekregen. Hij had mij altijd gezegd dat hij op zee wou uitgestrooid worden mocht er ooit iets gebeuren. Ik kan dat niet. Ik denk dan: de zee heeft hem van ons afgenomen, ze krijgt hem niet terug. Misschien dat ik ooit wel die stap zet maar nu kan ik dat nog niet. Afsluiten kan ik niet, dat zal ik nooit kunnen. Eric was en blijft de liefde van mijn leven en dat zet je zomaar niet opzij.”

Rederij Versluys maakte nog bekend dat ze een nieuw vissersschip die de Z.582 moet vervangen zal vernoemen naar Bouba. Het schip ligt momenteel aangemeerd aan de Hendrik Baelskaai. De O.582 zal de naam Hombre krijgen, omdat Bouba altijd zijn collega’s aansprak met hombre. (Jeffrey Roos)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier